Bulgur pilavı

Bulgur pilavı
Bulgur oldukça sağlıklı bir besindir. Pirinçden daha düşük kaloriye sahipmiş. Daha uzun süre tokluk hissi veriyormuş Hamileler yer ise çocuğun beyin gelişimine destek oluyormuş. Ben tadını seviyorum okadar. Yapımı pirinç pilavından kolay. Malzemelerimiz.
1 Büyük boy soğan
2 Adet sivri biber
2 Çorba Kaşığı tereyağ
1,5 Su bardağı Pilavlık bulgur
3 Su bardağı su
1 Şeker kaşığı biber salçası (Çorba kaşığıda olur size kalmış)
Tuz, karabiber, kekik, nane, Pul biber
Yapılışı: Geniş bir tencerede tereyağınızı eritin köpürmeye başladığında tuz ve soğanları ekleyin. Soğanlar bir iki dakika kavrulunca salçanızı ekleyin. İyice yıkadığınız bulgurlarımızı ekleyip üç beş dakika daha kavurun. Suyu ekleyin. Karabiber, kekik, pul biber  ve naneyi ekleyin. Suyunun bitmesine yakın yani tam bitmeden ateşi kapatın. En az 15 dakika bekletin ki demlensin. Hafif nemli bir pilavınız olacak. Nemli olmasın daha kuru olsun derseniz suyunu tamamen çekince altını kapatırsınız.
Nelerle servis ediliyor. Genelde sade olarak servis ediliyor. Siz ızgara tavuk göğsü yada haşlanmış tavuk göğsü ile servis edebilirsiniz. Tabağınızı Domates dilimleri ve maydonoz ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

Kremalı Domates Çorbası

Kremalı Domates Çorbası

Severek yediğim güzel bir çorbadır. Yapımıda nispeten kolay bir çorbadır. Hem salçadan hem domatesten hemde karıştırılarak yapılabilir. Ben karıştırmayı ve krema eklemeyi severim. Kaşar peyniri ilede servis edildiğinde harika olur. Yaz mevsminde değil iseniz Salçadan yapın. Yani Mayıs ile ekim arasında domates diğer aylarda salça daha uygundur. Benim tarifim ise domates ve salçadan oluşuyor. Tarifimiz şöyle
2 orta boy domates
3 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı krema
Tuz, pulbiber, karabibe ve nane
Yapılışı: Bir tel çırpıcı hazır bulunsun yemek pişene kadar karıştıracağız çünkü. Tereyağı tencerenizde eritin hemen ardından da ununuzu ekleyin. Unu ve tereyağı bir süre (unlar pişinceyedek) kavurun. Sonrada salçanızı ekleyin ve iyice kavurun. Bu esnada domateslerinizin kabuklarını soyun ve tencerenize rendeleyin. Rendeleme işlemi bittikten sonra 4-5 dakika daha kavurun. 5 bardak su ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başladığında 2 kaşık krema ekleyin. Tuz, karabiber, pulbiber ve nane ekleyin. Kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 4-5 dakika kadar daha karıştırın. Kıvam için su ekleyebilirsiniz. Çok koyu gelirse tabi :)) Süslemek için taze Kaşar peyniri rendesi yada taze nane yaprakları güzel duruyor.
Not: Domatesler çorbanızı ekşi yapar ise bir iki kesme şeker ilave edin harika olacaktır. 

Makarna Hamuru

Makarna hamuru

Makarna İtalyadan dünyaya yayılmış olan ve hemen hemen her ülkede yenen bir hamur işi. Makarnanın satılmadığı bir bakkal yada market bulamassınız. Aslında evde yapımıda oldukça kolaydır. Evde yapmak istediğinizde çok kısa sürede yapabilisiniz. Kişi başına bir yumurta hamuru açarken size yardımcı olacaktır. En bilindik tarifi de budur zaten kişi başı bir yumurta ve aldığı kadar un ve tuz.
4 kişi için örnek bir tarif şöyle.
4 Yumurta
3 + 1/2 bardak un
1 çay kaşığı tuz.

Unu eleyip tezgahınıza dökün tuzu ekleyip karıştırın. Unun ortasını açın ve yumurtalarınızı koyun.. Yumurta kabuğu düşmemesi için yumurtalarınızı önce cam bir kaseye kırmanız daha iyi olur. Yoğurduğunuz hamur elinize yapışmıyorsa un eklemeyin yapışıyorsa unu ilave edin. Üzerine un serpip beklemeye alın. Dinlensin biraz. En az 45-50 dakika dinlensin. Tezgahınızda hamurunuzu dörde bölüp tezgahınızda yufka açar gibi açın. Sonra da istediğiniz şekilde kesin. Üzerine un serpip genişçe bir kaba alın. Pişirmeye gelince tencerenize su koyun ve kaynatın. Kaynayan suya bolca tuz ekleyin. Makarnanızı dökün 4-5 dakikada pişecektir. Süzegece döküp soğuk sudan geçirin. Tencerenize tereyağ koyup eritin makarnalarınızı tencereye boşaltın. Birkaç dakika çevirip servis edebilirsiniz.
Hazır makarnaları pişirirken suya yağ koyanlar ve koymayanlar var. Buna siz karar vereceksiniz. Gelelim Makarna ile neler yapabileceğinize. Tavada sotelediğiniz birçok şeye kaynadıktan hemen sora tencereden alıp tavaya koyun oldu biitti. Sote derken illa etten bahsetmiyorum. Sebzeler ve balık da makarna ile harika olur. Bu gecelik bu kadar. Makarna ile yapılan bir çok tarif var aklımda ama sonraya kalsın artık.

Yumurta salatası

Yumurta salatası

Pazar sabahlarının en sevdiğim salatasıdır. Yumurtanın çok fazla yapım şekli vardır. Bildiğiniz birçok poğaça, börek, pastada yer alır. Kendi başına Omlet, Sahanda, Haşlaması vardır. Ana malzemesi Yumurta olan yemekler vardır. Birçok mutfakta yumurta salatası mevcuttur. Avrupa ve Amerika mutfaklarında çeşitli varyasyonları vardır. Ben sade olan güzeldir felsefesini bunda da uyguluyorum
Malzemeler
Kişi başına 1 Yumurta
5-6 dal Maydonoz
Limon
Tuz, karabiber
Yumurtalarınızı kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra altınız kısın ve 8-9 dakika kaynatın. Maksimum 13-14 dakika diye okumuştum bir yerde. Bize kesilecek sertlikte lazım o yüzden 8-9 dakika kafi. Suyuna tuz koyun ve su henüz soğukken yumurtaları koyun. Süre dolduğunda yumurtaları soğuk suda birkaç dakika bekletin ki kolay soyulsun. Sonrada bıçağınızı suda ıslattıktan sonra kesmeye başlayın. Sudan geçirilmiş bıçak yumurtanın yapışmasını engeller. Yumurtalarınızı dilediğiniz gibi doğrayın ben önce ikiye sonrada yarım santimlik parçalar halinde doğruyorum. Yumurtalarınızı servis tabağınıza alın. Önce Tuz sonra karabiber serpin.Üzerine ZEYTİN YAĞI nı gezdirin. Maydonozlarınızı eklediniz mi Tamamdır....

Şimdii başka neler eklenebilir??? Taze soğan, Dereotu, Sarımsak hatta yoğurt bile koyabilirsiniz. Kimyon ve kişniş tohumu, Haşhaş tohumu vs. Yanii yine sınır yok. Ağız tadınıza uyan herşey olur...

Mantarlı Tavuklu Makarna :))

Mantarlı Tavuklu Makarna

Kültür Mantarı bence en güzel tavukla gidiyor. Genelde mantar yapacaksam tavukla pişiriyorum. Bu vereceğim tarif de benim en sevilem tariflerimden. sizlerinde hoşuna gideceğinden eminim. Tek koca tabak yemek. Yanına sadece çorba ve salata yaparsanız iyi bir akşam yemeği olur.

Malzemelerimiz
1 ortaboy tavuk göğsü
400-500 gram kültür mantarı
1 Paket Çubuk makarna (Barilla öneririm)
4 çorba kaşığı zeytin yağı
1 adet Büyük boy Soğan
5-6 Tane sivri biber
250 gram ince rendelenmiş Kaşar peyniri
1 Diş sarımsak
Tuz, karabiber, kimyon, kekik

Şimdi Tavuklarınızı ince şeritler halinde keserek başlayalım. 1 cm enininde ve 3 -  3,5 santim uzunluğunda olsunlar. Tencereye suyunuzu koyun ve kaynamaya bırakın. Kaşar peynirinizi rendeleyin. En büyük tavaya zeytin yağınızı koyun. Sarımsağınızı ezip içine atın. Sarımsak kahve rengi olanadek orada kalacak. Bu arada soğanlarınızı doğrayın. Suyunuz kaynadığında makarnalarınızı kırmadan koyun. Sarımsağınızı alın ve soğanlarınızı koyun. Saoğanlarınızı birkaç dakika çevirdikten sonra doğradığınız biberlerinizi tavaya koyun. Birkaç dakika da onlar piştikden sonra  tavuklarınızı koyun. Bu esnada Karabiber, Kimyon ve tuzu ekleyebilirsiniz. Tavuklarınız pişmeye bırakın ve siz mantarlarınızın saplarını ve üstündeki ince kabuğu soyun.

mantarlarınızı 1 cm kalınlığında doğrayın. Makarnanız pişmiştir. Süzün ve soğuk suyla pişmelerini durdurun. Makarnanızı tenceresine koyun. Yağlayın ve ısınmaya bırakın. Mantarları tavanıza koyun ve 3-4 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra altını kapatııın. Şimdi Genişçe bir servis tabağına Markanızı yayın. Üstüne rendelenmiş kaşar peyniri onun üstüne de sotenizi koyun ve üstüne yine kaşar koyun. İşte mükemmel bir yemek. Ben makarnaya sos yaptığımda makarnamı haşlandıktan hemen sonra tencereden direk tavaya alırım. Süz yağla gibi diğer işlemlerle uğraşmam. Fakat bu tarifte öyle değil. Bir arada makarna yapmayı anlatayım.
Afiyet olsuun...

Krep Yapalım...

Krep

Krep sıklıkla yaparım ama adına ÇIRAHTA derim. 3 yaşındaki oğluma krep yapalım mı dediğimde " yani çilahta mı? " diyor :) Aslına bakarsanız kreple Çırahta arasında yumurta farkı var. Yenmesi arasında fark yok tabi. Nelerle yeniyor? Peynirle, Reçelle, krem çikolatalarla, pudra vs. Yani pekçok şekilde yeniyor. Hatta kreple yapılan birçok yemek de var.
Neyse biz klasik tarifini verelim.
1 bardak süt
1 bardak Un
1 Adet yumurta
Tuz (1 çay kaşığından az fazla)
1 Çorba kaşığı sıvı yağ

Sütü ve yumurtayı tuzla ve yağla çırpın. Unu yavaş yavaş ekleyin (Elekten geçerse iyi olur). Topaklanmamasına özen gösterin. Teflon tavanızı iyice ısıtın ama yağlamayın. Kepçenizi doldurun ve tavanıza ortasından başlayarak yavaş yavaş etrafında gezdirerek dökün. Birkaç denemeden sonra kendiniz daha rahat hissedeceksiniz. Sonrada rahat rahat yaparsınız. Pişirdiğiniz krep içerisine dilediğiniz malzemeyi sürün ve dürüm yapın. Soğumadan servis etmek lazım unutmayın. Afiyet olsun..

Ekmek Pizzası

Ekmek Pizzası


Pazar sabahları için evde kalmış bayat ekmekleri kullanmanın en leziz yolu. hem eşinize de süpriz yapmış olursunuz. Öyle el becerisi felan da istemez. Evdeki malzemeleri kullanarak yapacağınız için masraflıda olmaz. Yani kaşar peyniriniz yoksa beyaz peynir, sosis, salam, sucuk yoksa, domates biber peynir, zeytin gibi uydurun uydurun durun :)
Malzemeler.
Dilimlenmiş ekmekler
1 adet Isıtılmış Fırın  (175 - 180 derece olur sorun olmaz)
Ekmeğinize yetecek kadar Kaşar peyniri rendesi. Yoksa beyaz peynir
Tereyağ
Ve Allah ne verdiyse.

Şimdi nasıl yaptığımı anlatayım. tepnize yağlı kağıdınız varsa koyun. Üzerlerine  tereyağı sürdüğünüz ekmeklerinizi dizin. Üstüne az kaşar peynirinizi koyup diğer malzemelerinizi koyun. En üste tereyağından biraz koyduktan sonra kaşar peyniri koyun. Fırına verin. 5-10 dakika kollayın. kaşar eridiğinde işlem tamamdır.
Tıpkı normal pizza gibi çeşitlendirebilirsiniz. Ama ezilmiş sarımsakları beyaz peynir ve çok az sütle iyice karıştırın. Nane, kekik ve pul biber de ekleyip ekmeğinize sürün. Ekmeğiniz bayatsa önce yağ sürün tabi. işte bu kadar. Kendi tarifinizi yapmamanız için hiçbir sebep yok.

Mercimek Çorbası

Mercimek Çorbası

Benim en çok sevdiğim çorbalardan birisidir. Yapımı kolay ve lezizdir. Çocuklarınıza yemediği sebzeleride yedirme şansı verir. Örneğin az miktarda olsa kereviz eklerseniz çocuğunuz fark etmeyecektir :))
Malzemelerinde de ister pirinç ister bulgur seçmeniz mümkün yada ikisinden de.

Malzemeler
1 Çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı zeytin yağı
1 Su bardağı Kırmızı mercimek
1 çay bardağı Pirinç Yada bulgur
1 Soğan
1 Çorba kaşığı salça
6-7 sap maydonoz
Tuz, Kekik, NANE, ve Pul biber

Yapılışı:
Kırmızı mercimeğinizi ve pirinçlerinizi ayıklayıp 3-4 su yıkayın. Kenarda beklesinler. Ben biber ve domates salçasını karıştırarak kullanırım. Lezzeti arttırdığına inanıyorum.  Soğanlarınızı ince ince kıyıp hazır bekleyin :) Yağınızı tencerede eritin. Bu esnada 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Tereyağ ve zeytin yağ hızla yanar dikkat edin. Soğanlarınızı tencereye koyun birkaç dakika soteledikten sonra salçanızı koyun. En az salça kokusu  alana kadar sotelemeye devam edin. Aksi taktirde salça kokusu ve çiğ salça tadı yemeğinize geçer. Salçanızıla beraber soğanlarınızıda soteledikten sonra mercimek ve pirinci ekleyin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar çevirin. 2 bardak su koyun. Maydonozlarınızın saplarını ince ince kıyıp ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar bekleyin. sonra 2 bardak daha su ekleyin. Yine suyunu çektirin. 3 bardak su ekleyin ve yine suyunu çektirin. 4 bardak su ekleyin. Tuzunu kontrol edin. Pul biber ve kekik koyun. maydonozlarınızı kıyıp koyun. kaynamaya bırakın. Kaynadığında Nane ekleyin. Ben blendır rı kısa süreliğine bir çalıştırıyorum bu aşamada. Böylece daha leziz oluyor. Kime sunduysam olumlu cevap aldım.


Gelelim çeşitlendirmeye.
Neler ekleyebilirsiniz. Kış mevsimi olduğu için Bazı sebzeleri eklemek lazım. Örneğin Acı olmayan sivri biber ve maydonoz C vitamini açısından lazım. Kereviz ve patatesi eklerseniz kıvam verir ve kerevizin keskin tadını örter. Ben kerevizi hiç sevmem de :) Ve havuç onuda ekleyebilirsiniz. Peki o zaman adı ne olur SEBZELİ Mercimek çorbası. Sebzelerinizi iyice yıkadıktan sonra mercimekle beraber tencerenize koyarsanız olur.
Sizlerin de lezzetli olduğunu bildiğiniz tarifleriniz varsa yazın :)

Balık kızartma ile ilgili bilgiler

Kızartma balık için genel bilgiler.

Malzemeler.
• Tavaya uygun balık (Az yağlı, İlk bahar, yaz ve sonbahar balıkları, Sonbarahda Karadenizden gelen balıklar da yağlanmaya başlamıştır ama hala tavaya uyar. )
• Sıvı yağ.
• Yeterince beyaz un
• Tuz
(Un Tuz karışımına başka baharatlar ekleyen tanıdıklarım var. Sizde zevkinize göre baharatlar ekleyebilirsiniz.)
Balıkçıda temizletip aldığınız balıkların, eğer varsa, sırlarını ve pullarını temizleyin ve bol suda yıkayın. İçinde pıhtılaşmış kan bırakmamaya gayret gösterin. Bir tavada Sıvıyağı kızdırın, barbunları una bulayıp tavaya atın. Küçük balıkların bir yanını 7-8, diğer yanı da 7-8 dakika kızartıp alın. Büyük olanlar ise birkaç sefer çevrilmelidir.
Balığı una bularken, kızartırken ve kızarttıktan sonra şu hususlara önemle dikkat etmek gerekir:
• Kullanacağınız beyaz unu muhakkak eleyin. Çünkü unun kullanılma maksadı balığın o hassas ve lezzetli etini kızgın yağda kavrulmaktan korumak içindir. Unun fazlası, özellikle un topakları bu lezzeti bozar. Bu nedenle unu elemeniz tercih edilir.
• Balığı una buladıktan sonra fazlasını fazlasını silkeleyiniz.
• Balığı kızartmak için zeytinyağını tercih edin. Bazı kişiler ağır olduğunu söyleseler bile diğer yağlar zeytinyağı kadar lezzet vermez. (Zeytinyağı kolay ve hızlı yanar. dikkat etmelisiniz. Yanma ısısı en yüksek yağ fındık yağıdır. )
• Zeytinyağının muhakkak kararınca kızgın olmasına dikkat edin. Ancak yağ aşırı kızgın veya yanmış olmamalıdır. Aşırı kızgın yağ balığı kavurur. Yanık yağ ise tadını bozar. Yeterince kızgın olmayan yağ ise balığa o çıtır çıtır olma özelliğini veremez, balık çok yağ emer ve çok yumuşak olur.
• Balığı kızgın yağa azar azar koymalısınız. Az miktarda konmazsa yağı soğutur ve balığın fazla yağ çekmesine neden olur.
• Balığı aldığınız servis tabağına kağıt havlu sermeniz, fazla yağı almanız açısından tavsiye olunur.
• Balıkları tabakta soğutmadan, azar azar yemelisiniz. Aksi taktirde kafası ve kılçığı sertleşir, gevrekliğini kaybeder.
• Balığın yanında gidecek en güzel şey yeşil sivri biber, hormonsuz tarla domatesi, kuru soğan ve küçük körpe hıyarlardan yapılmış bir çoban salatadır. Salatanın üzerine muhakkak Ayvalık’ın dünya güzeli sızma zeytinyağını ilave edin ve kararınca limon sıkın.
• Salataya koyacağınız kuru soğanı halkalar halinde kesip acı suyunu almak için tuz ile iyice yoğurun.
• Balığa lütfen limon sıkmayın. Limon sıkma ile kurşun sıkmanın bir farkı yoktur.
• Bir bardak soğutulmuş beyaz şarap, bir kadeh rakı ve bir bardak soğuk bira çok iyi gider.
Uygun Balıklar:
Hemen hemen bütün balıklar tavaya uygundur. Ancak en uygunları barbunya, tekir, istavrit, kıraça, hamsi, sardalya, çinekop ve gümüş balığı(aterina) gibi balıklardır.

10 KASIM


Merhaba, Bu gün 10 Kasım Büyük önder ATATÜRK'ün ölüm yıldönümü.
SONSUZA DEK...

Taratorrrr...

TARATOR
1-Malzemeler (Favorim)
3 dilim bayat ekmek (İri dilimler daha iyi oluyor...)
10 adet ceviz içi
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı üzüm sirkesi
1 diş sarmısak
½ çay bardağı su
½ çay bardağı limon suyu
tuz
karabiber
kırmızı biber


Yapılışı:
Bayat ekmek dilimlerinin içlerini avucunuzun içi ile iyice ufalayın. Su ilave ederek koyu bulamaç haline getirin.Ceviz içlerinin kabuklarını ayıkladıktan sonra iyice dövün.Bulamaç haline gelmiş ekmek içlerine dövülmüş cevizleri, zeytinyağını, sirkeyi, dövülmüş sarmısağı, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ilave edip karıştırın. Bir kenera koyup 10 dakika dinlendirin.Soğuk (oda sıcaklığında) olarak servis yapınız.Bu sos, midye tava ile çok güzel giden, Marmara ve Ege mutfaklarına has, Akdeniz'in özelliklerini taşıyan bir sostur. Kalamar tava ile de servis yapabilirsiniz. Servis yaparken buzdolabından çıkmış gibi olmamasına dikkat etmelisiniz.

Afiyet olsun

Çikolata topları

Çikolatalı toplar..


Bu çikolata toplarının epey bir tarifi var ama ben bunu sevdim. En azından en çok bu yeniliyor :)
Orjinal tarifin tamamen bitter çikolata ve kremdan yapıldığını söyleyeyim. ama çok ağır oluyor ve çok az yeniyor. Evde 2-3 günlük kakolu kekler varsa onlarlada harika oluyor. Süsleme için ben fındığı tercih ediyorum ama siz ne tercih ederseniz kullanabilirsizniz. Kakao, hindistan cevizi, büskivi kırıntısıda işinizi görür...



Malzemeler
1 kutu krema
1 paket Büyük kakolu kek
3 paket bitter çikolata

Süslemek için
Kırılmış Fındık, ceviz, bisküvi veya hindistan cevizi

Yapılışı.
Kremayı bir tencereye koyun ve içine çikolataları parçalar halinde ekleyin. En kısık ateşte karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın. DİKKAT ASLA KREMAYI KAYNATMAYIN. tüm çikolatalar eridiğinde kenarda biraz soğutun. Daha sonra kekli elinizle iyice ufalayıp karışımın içine dökün iyice karıştırıp soğutun. Bu esnada içine kırılmış fındık ekleyebilirsiniz. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabına koyun. birkaç saat sonra çıkartıp küçük küçük toplar yapın. Kırılmış fındık yada diğer malzemelerle bulayın. Tekrar dolapta bekletin ve servise hazır. Dışarda durduğu sürece çikolata erimeye başlar kürdan yada küçük çatallar saplamaz iseniz elleri kirletir unutmayın.
Afiyet olsun...

Hamsi Buğulama

Hamsi Buğulama

Hamsi buğulama hamsinin en güzel 10 yemeğinden biridir :)))
Aslında hamsi balılar arasında ençok yemeği olan balıktır desem yeridir.
Hamsi kuşundan hamsi bohçasına, hamsi pilavından hamsi dolmasına envayi çeşit yemeği yapılır. Lakin çok kolay bayatlayan bir balıktır. o yüzden balığı aldıktan sonra fazla oyalanmadan eve gidip yemeğinizi hazırlayın. Daha sonra yapacak iseniz ayıklayıp bol tuzlu suda dolapta bekletebilirsiniz. 
Gelelim 4 kişilik hamsi buğulamaya.
Malzemeler.
1 kilo hamsi. (Karadeniz hamsisi olursa daha lezzetli olur)
2 Ortaboy soğan
2 iri patates
1 adet limon
6-7 adet sivri biber
2 adet domates
8-9 sap maydonoz
Tuz karabiber kekik ve pul biber


Yapılışı, hamsilerinizi kılçıkları dahil ayıklayıp temizledikten sonra tuzlu suda beklemeye alın. Patateslerinizi ayıklayıp 6-7 mm kalınlığında yuvarlak halkalar kesip iki üç kere yıkayın. (Patatesleri tavada 1 dakika kadar kızartırsanız daha lezzetli olur) Tepsinize patatesleri dizerek başlayın. Hamsileri suydan çıkarıp süzün. İki hamsiyi üst üste getirip patateslerin üstüne dizin. Tuz, karabiber, kekik ve pul biberi balıkların üzerine serpin. Hamsilerin üzerine halka halka kestiğiniz soğan sonrada domatesleri koyun. Maydonozları ve ortadan ikiye kestiğiniz biberleri koyun en üste de ince dilimler halinde kestiğiniz liomnları dizin. Önceden 175 derece ısıtılmış fırında  20/25 dakikada (Dikkat önceki fırınım 45 dakikada pişiriyordu. Pişerken sürekli konrol edin) hazırdır.



Balıkların mevsimi

Balıkların mevsimi


Ocak ;Kefal, tekir, kırlangıç, hamsi

Şubat ;Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüşbalığı, midye

Mart; Levrek, kalkan, kefal, tekir, midye

Nisan ;Kalkan, kılıçbalığı, kırlangıç, barbunya, mercan

Mayıs; Barbunya, istakoz, levrek, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya, karides

Haziran ;Mercan, levrek, barbunya

Temmuz ; Sardalya, istakoz, pavurya

Ağustos; Sardalya, izmarit, mercan, çingene palamutu

Eylül; Palamut, sardalya, kırlangıç

Ekim; Palamut, lüfer, mercan, hamsi

Kasım ; Lüfer, istavrit, hamsi

Aralık; Lüfer, kırlangıç, torik, tekir, hamsi

İnegöl Köfte


 İnegöl Köfte Köfte yapmak oldukça kolaydır. yeterki doğru tarifiniz olsun. İlk köfte tarifimiz yapımı bir güne yayılsada tadı güzel İnegöl köfte. Kıymamız dana DÖŞ olmalı. Burada KASAP çok önemli oluyor. Ben sürekli aynı kasaptan alışveriş yapıyorum. Ve markalı et alıyorum. Marketten et yada kıyma hiç almadım. Ama Banvit heryerde aynı :))). Neyse etinizi alırken kuzu döş ile dana döşü karışım olarak alabilirsiniz. Kasabınız doğru oranı size söyleyecektir. Ben 400 Kuzu 600 Dana döş tercih ediyorum. 
 
Malzemeler
1Kilo Köfte Kıyması (DÖŞ etinden)
1 Büyük boy soğan
1 Çorba kaşığı Tuz
1 Çorba kaşığı (Silme) Karbonat
3 Şeker kaşığı (1 çorba kaşığından biraz fazla) Limon suyu
1 Su bardağı ekmek (Galeta unu)
1 Çay bardağı ılık su (Süt koy diyende var)
İsteğe bağlı olarak 1 Çay kaşığı Karabiber

Yapılışı
Kıymanızı su, ekmek (karabiber) ve tuzla iyice karın. Karma işlemini biraz uzun tutun. 10 dakika yı geçmeyin. Kıymanızı streç filme sarıp ertesi güne kadar dolabınızda dinlendirin. Ertesi gün bir bardakta karbonat ve limonunuzu karıştırın eridiğinde harcınıza ekleyin. Rendenizin en ince tarafı ile soğanınızı rendeleyip tekrar yoğurun. İyice yoğurduktan sonra üç beş saat dinlenmeye bırakın. Şekil vereceğinizde dikkat etmeniz gereken konu köfteler piştikçe çekme yani toplanma yapar. Mümkün olduğunca küçük ve ince yapmanızı öneririm. Yani serçe parmağınızın boyunda olması (her biri şeker kaşığı sığası kadar ) pişmesini kolaylaştırır. Kişi başına 8 parça ancak bir porsiyon sayılır. İster ızgara yapın ister tavada harika olacaktır.
Afiyet olsun...

Salata ve Sosları


Salatalar sossuz yenmez :)) o yüzden iyi okuyun :)
Salatalara konan yağ ve limon en bilindik sos olsada benim için en mükemmel ikilidir. Genel kabul gören oran 1 ölçü Limon 3 ölçü yağdır. Kasede yağ limon ve tuzu karıştırıp salataya dökün oldu bitti. Salatanızı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı husular var. Öncelikle yeşil salatalarınızı iyice yıkadıktan sonra sirkeli suda en az 15 dakika bekletip sonra tekrar yıkayın. Unutmayın iyi yıkanmamış bir yeşillik birçok hastalığa sebep olabilir. Yıkanmış salatalıklarınızı kuruduktan sonra salata yapmalısınız. Sulu halde bırakmayın. Tabi kurutma makinesi de kullanmayın :) aldığınız tüm yeşillikleri birkerede yıkayıp dolapta saklamak isterseniz tamamen kuruduğundan emin olun. Sonrada hava almayacak şekilde saklamalısınız yoksa tadı kaçar. Yeşillklerinizi elinizle az iri olacak şekilde kopartın. servisten kısa süre önce sosunuzu dökün ve çok fazla karıştırmayın.
Sos hazırlarken de sınırlarınız az. Örneğin yukardaki sosa bir çorba kaşığı Yoğurt koyar iseniz Göbek (atom ) salatada  harika olur. Kırmızı lahanayı ince  ince kıyın yağ limon ve tuz ekleyin iyice karıtırdıktan sonra üzerine Ton balığı koyun mükemmel bir salatanız olur.  Salatanıza haşhaş tohumuda ekleyebilirsiniz leziz oluyor. Domateslerinizin kabuklarını soyarsanız iyi olur.
2 Domates
Bir avuç kadar Karnıbahar
1 çay tabağı beyaz peynir (150 gram de olur)
5-6 taze soğan
2 İri salatalık
12-15 adet zeytin
1 küçük havuç
Tuz, Limon ve zeytin Yağ

Domateslerinizin kabuğunu soyun ve diğer malzemelerle berabaer doğrayın. karnı baharlarınızı küçük küçük doğrayın.Soslayın ve afiyet olsun. 

Marine sosları


Etler için birçok marine sosu vardır. Bunlar etinizin pişerken daha güzel koku ve tad vermesini sağlar. Unutmayın koku tat kadar önemlidir.
Ben genel olarak kırmızı eti yumuşatması için süt yada yoğurt, tavuk ve balık için limon kullanırım. Yani yağınızı koyduktan sonra etinize göre yumuşatıcınızı koyun  ardından da baharatlarınızı ekleyin.
Örneğin kimyon gibi.
Genel marine tarifi.  1 Çay bardağı Zeytin yağı. 1 Büyük soğan, ince kıyın ve suyunu etinize sıktıktan sonra kasenize koyun.  1 Çay bardağı süt. Etinizi yumuşatması için. Tüm kalzemeyi genişçe bir kaseye koyun iyice karıştırın. Etinizi koyun ve iyice bir çevirin ki her yerine gelsin. sonra üstünü streç filmle örtün ve 4-5 saat beklemeye alın. Sonra pişirin. (Izgara yapmayın. Izgara yapacaksanız süt yanar.)

* Kırmızı et. 1 + 1/2 çay bardağı Zeytin yağı, 1 büyük boy soğan rendesi, 1 şeker kaşığı biber salçası (Tatlı olsun acısını siz ayarlayın), karabiber, kimyon, tatlı toz biber, acı pul biber, 1 diş sarımsak.
Kasenize tüm malzemeyi koyun. soğanınızı üstüne rendeleyin (Suyu ziyan etmeyin önemli). Sarımsağınızı ezip ekleyin. Etinizi ekleyin ve 4-6 saat arası üstünü örtüp dolapta bekletin.

* Tavuk: 1 çay bardağı Zeytin yağı, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 büyük boy soğan, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kara biber, 1 çay kaşığı tuz ve kekik.
Kasenize soğanı rendeleyin sarımsaklarınızı ezin ve yağile birlikte ekleyin. Diğer mazlemeleride ekledikten sonra 4-6 saat tavuklarınızı içinde bekletin.

* Balık: 1 çay bardağı limon suyu, 1 çay bardağı zeytin yağı, 10-15 sap maydonoz ve tuz biber.
Kasenize limon suyu ve yağı koyun. Tuzu karabiberi isterseniz kırmızı biberi ekleyin. Maydonozlarınızı ve soğanınızı ince ince kıyıp ksaenize ekleyin. 4-6 saat beklettiğiniz balıklarınız hazır demektir :))

Yukarıdaki tarifleri fikir vermesi için yazdım. Beğendiğiniz koku ve tatlı baharatları ekleyerek farklı soslar elde edebilirsiniz. Örneğin Fesleğen, Taze nane, kereviz de bu marine soslarında çok rahat yer alabilirler. Unutmayın ne kadar uzun kalırsa sos okadar çok ete işler. Ama bir geceyide geçmeyin.
Not:  Kırmızı ete önceden tuz koyar iseniz et suyunu (Kısık ateşte pişmiyor ise) erken vereceğinden sos'a tuz eklenmiyor.

Afiyet olsun. İyi bir tarifi olan bizede bildirsin lütfen.