Türk Kahvesi Nasıl yapılır



Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl yapılır
Türk kahvesi yapmak kurallarına uyulduğunda çok basittir. Öyle çok fazlada kuralı yok aslında. Tarifi uygulayın göreceksiniz. Her güzel şey emek ve zaman ister....

Malzemeler.
1- Cezve. Cezveler boy boydur. Kaç kişilik yapacaksanız mutlaka bir boy BÜYÜK cezvede yapın.
2- Kişi başına 1,5 Tepeleme Çay kaşığı Türk kahvesi. Kahve TAZE olmalı. Kahveyi taze tutmanın yollarını anlatırım aşağıda.
3- Soğuk ve iyi su. Su mutlaka soğuk olmalı. Yani ısıtılmış olmamalı. Dolaptan olsun demiyorum ama sıcak olmamalı.
4- Şeker.

       Şeker ayarı; her ne kadar ben vereceğim ölçüleri yarısı kadar kullansam da genelde yapılan ayar bu. Şeker kişi başı olarak Az şekerli için: Bir çay kaşığı yada küçük bir kesme şeker. Orta için: Küçük iki kesme şeker yada iki çay kaşığı, Şekerli için de bir arttırın.

       Gelelim yapılışına. Cezvenizi bir boy büyük olarak seçtikten sonra içine kişi saysı kadar kahve ve şekeri ekleyin. biraz karıştırıp iyice kahvenin topaklarını ezin. Kahve fincanınızı dudak payı bırakıp doldurun. Kaç kişi içinse o kadar su ekleyin. İyice karıştırın. Kahvenizi bir daha karıştırmayacağız. Cezvenizi en küçük ocakta önce orta ateşte birkaç dakika sonra kısık ateşte biraz pişireceğiz. Bir kahve ancak pişince güzel olur. Makine kahvelerinin derdi çok hızlı pişirdiğinden kahvenin yarısı bile pişmeden servis ediyor ve kahvede hafif ekşi bir tad kalıyor. Oysa bizim Türk kahvemiz acı bir tad vermeli. Neyse kahve iyice ısınıp pişmeye başlayınca yavaş yavaş kabarmaya başlayacak. (Bu esnada isterseniz altını biraz açıp köpürmesini hızlandırabilirsiniz) İyice köpürdüğünde için kaşık koymadan bile köpüğü cezvelere bölebilirsiniz. kahvenin yarısını koysanızda sorun olmaz. Hemen cezveyi ateşe geri koyun. Ateşi açıp tekrar kabardığında ateşten alıp önceki sıranın tersi ile kahvenizi cezvelere dağıtın. Önceki sıra şudur; İki fincanınız olduğunu var sayarsak önce birinci sonra ikinci fincana, ikinci kaynamadan sonra ise önce ikinci fincana sonra birinci fincana kahve koyun. Böylelikle sıcaklıkları eşit olur :)

Kahveyi taze tutmanın yolları. Benim şahsi tecrüben kahveyi kendi kabı içerisine birkaç kesme şeker atıp cam bir kavanozda dolaba koymak.

Birde şu aromalı kahveler var. Neden olduğunu anlamadım demeliyim. Her şeyi çeşitlendirme merakını anlamış değilim. Kendi hali ile memnun değilseniz o başka tabi...

Kahve yanına Su ve lokum koymak da eski geleneklerimizden. Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Adsız8/30/2014

    Kahve miktarı bir buçuk çay kaşığı mı, tatlı kaşığı mı serkan bey ?

    YanıtlaSil
  2. Çay kaşığı olacak:)
    Yoruma istinaden ilgili alanı düzeltiyorum...

    YanıtlaSil