Makarna Sosları Tarifi

Domates sosu Tarifi
Domates sosu temel bir sosyur. Birçok yerde kullanabilirsiniz. Tavuk, Makarna, pizza gibi. Temel sosa eklemeler yaparak tarifide kişiselleştirebilirsiniz. Tamamen zevke göre şekillenebilir. Temelde tarif şöyle
1- 3-4 adet olgunlaşmış domates,
2- Yarım çorba kaşığı domates salçası.
3- 2 Diş sarımsak,
4- Bir çay kaşığı sirke
5- Bir su bardağı su
6- 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
7- (İsteğe bağlı ) Küçük bir soğan  ve sivri biber,
Yapılışı.
Soğanlı yapacaksanız tavaya yağı koyup kızdırın. Kızgın yağa ince kıyılmış doğanları ekleyin.  Soğanlar hafif kavrulunca salçayı ekleyin. Soğansız yapacaksanız tavaya yağı koyup ısıtın. Salçayı ekleyip kokusu yayılanakadar kavurun. (Unutmayın salça herzaman kokusu çıkıncayadek kavrulmalı.) Kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış (Kabukları soyulduktan sonra rendeleyebilirsiniz.) domatesleri ve suyu tavaya koyup kaynatın. Üç beş dakika kaynatın. Şimdi kabukları soyulmuş ve ezilmiş sarımsağı, tuz ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte beş 10 dakşka daha ara ara karıştırarak pişirin. Çok ekşi ise birazcık toz şeker tadını düzeltir.  Tuzu kontrol edip altını kapatın. Sarımsakları tavadan alın. Sos tamamdır.
Şimdi neler eklenebilir?
İlk olarak sivrirbier, Fesleğen, Kekik ve kimyon, Kıyma :)
Sosu diğer baharatlala da çeşnilendirebilirsiniz. 
Afiyetle...

1 yorum: