Maydonoz Çorbası tarifi


Maydonoz Çorbası tarifi
Maydonoz yemeklerde salatalarda kullanlılan bir bitki. Bildiğim iki çeşit çorbası mevcut. Önce sütlüsünü tarif edeceğim. Lezzetli ve bolca C vitaminli bir çorba...
Gerekenler;
1- Bir demet Maydonoz,
2- İki  Üç sivri biber(Çarliston veya köy biberi veya dolmalık biber de olabilir)
3- Büyük boy soğan,
4- Yarım çay bardağı süt.
5- İki çorba kaşığı buğday unu.
6- Tereyağ, Tuz, karabiber, İsteğe bağlı nane...

Yapalım :)

İlk önce maydonoz ve biberlerinizi iyice yıkayın. Maydonozların saplarını kesip ayırın. İhtiyazımız olacak. Soğanınızı ince ince kıyın. 2 çorba kaşığı kadar tereyağını tavada eritin. Yağ erir erimez soğanlarınızı kavurmaya başlayın. Unutmayın tereyağ hızlı yanar, yakmadan orta ateşe alın. Soğanlar pembeleşince soğan boyutunda biberlerinizi doğrayıp tavaya ekleyin. Biberler pişmeye başlayınca ayırdığınız maydonoz saplarını iki üç milim uzunluğunda doğrayıp tavaya koyun. Bu aşamada çorbayı pişireceğiniz tencereyi ateşe koyup iki kaşık unu kavurun. Acemi iseniz maydonoz saplarını ekledikten ve biraz kavurduktan sonra tavayı ateşten alıp öyle geçin unu kavurma işine. Un hızlı şekilde yanar. Orta yada biraz daha kısık ateşte yavaşça kavurun. Yağ eklemeyin keza tavadaki malzeme zaten yağlı. Unun rengi hafif hafif dönerken Beş (5) bardak soğuk su ekleyin. Hızla çırpın ki topaklaşmasın. Eğer topaklaşırsa el mikseri ile biraz çırpın geçer. El mikseriniz yoksa çırpma teli ile hızla çırpın. Tenceredeki su ısınınca tavadaki malzemeyi ekleyin. Kaynamaya başlayınca en az beş dakika kaynasın. Sonra yarım bardak sütü yavaş yavaş ekleyin. Tuzunu ve karabiberi ekledikten sonra maydonoz yapraklarının yarısınıda ince ince doğrayıp tencereye koyun. En az 15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Son olarak kalan maydonozuda ekleyip tencerenin altını kapatın. Harika C vitamini deposu maydonoz çorbanız hazır.
Afiyet olsun...

Kuru Fasulye

Kuru Fasulye Tarifi
     İdda ediyorum bu tarifle yaptığınız kuru fasulye en iyi kuru fasulyeniz olacak :))) Ben Erzincan Dermason fasulyesini tercih ediyorum. Hızlı pişen ve ince kabuklu bir fasulye. Erzincan Şeker fasulyeside güzeldir ancak benim tercihim dermason. 
Fasulye pişirmeye karar verdiyseniz en erken ertesi güne hazır olur. Uyulması gereken bazı hususlar var ki bunlar lezzetin kuralları. 
        Fasulyelerinizi iyice yıkayın ve elinizdeki EN BÜYÜK kaba alın. Üst üste çok fazla fasulye gelmesin. Çok kat olursa fasuleyer iyi şişmiyor. Ben bir kilo kuru fasulyeyi iki kapta yarım gün boyunca ıslatıyorum. Ara ara karıştırıp alt üst ediyorum. Etli yapmıyorum keza yeterince protein  fasulyede mevcut. Eğer bütün fasulyelerinizi ıslatmış iseniz benim gibi dörde bölüp (3 kişi için yeterli oluyor. 4 kişi için bir kilo şişmiş fasulyeyi 3 e bölün. ) dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak haşlayıp saklamak lezzeti azaltıyor. Gelelim malzemelere ve tarife.

1- Yarım gün suda bekletilmiş fasulye. (Yukarıda anlattığım gibi.)
2- İki iri soğan. Birini haşlamada kullanacağız.
3- 3-4 sivri biber
4- Tepeleme çorba kaşığı biber salçası. (Domates salçası da olur.)
5- 4-5 çorba kaşığı tere yağ. (size çok gelmiş olabilir ancak az koymayın.)
6- Tuz, karabiber, Pul biber, toz biber, 

Gelelim tarife.

Şişmiş Kurufasulyelerimizi en geniş tencerenizde kabuklarını soyduğumuz bir baş soğan, bolca su ve tuzla ağzı açık şekilde haşlamaya barıkıyoruz. Haşlanırken bolca köpük yapacak bu köpükleri kaşıkla alıp atın. Fasulyeleri haşlamaya bırakınca diğer soğanı ince ince doğrayın. Başka bir geniş tencerede tereyağı eritin. Eriyince soğanlarınızı tencereye koyun. Tereyağı hızlı yanar dikkat edin. Ocak yüksek ateşde OLMASIN, orta ateşte yavaş yavaş soğanlarınızı pişirin. Sivri biberlerinizi iyice yıkayıp çekirdeklerini çıkarın. Soğanlarınızından iri boyda doğrayıp tencereye alın. İyice pişmelerini bekleyin. Haşlamakta olduğunuz fasulyelerinizi unutmayın. Tam pişmeyecekler. Yüzde atmış yetmiş pişecekler. Çok pişmesinler. Altını kapattığınızda  iki çorba kaşığı fasulyeyi soğutun ve kabuklarını soyun.Biberleriniz de pişince biber salçanızı tencerede kavurun. Salça kokusu iyice yayıldığında salçanızda pişmiş sayılır. Su eklemeye başlayacağız. İlk önce iki bardak su ekleyin, su eklendikten ve ısındıktan sonra ayırmış ve kabuklarını soymuş olduğunuz fasulyeleri biraz ezip tencereye koyun. Bu işlem fasulyenizi bir gün bekletmenize gerek kalmadan kıvamını ve lezzetini arttırıyor. Kaynayan suyunuz azalınca bir  iki bardak daha ekleyin. Su kaynayıp soğan, salça ve biberi su ile iyice özleştirince artık fasulyelerinizi tencereye koyma zamanı gelmiştir. Fasulyeleri tencereye koymanan önce suyu ısıtın. Tenceredeki su ısınınca yavaş yavaş fasulyelerinizi koyun. Su fasulyelerin bir parmak üsüte kadar çıkması sorun değil. daha fazla olmamalı. Yani Dikkat edin. Tuz, karabiber pul biber isteğinize göre ekleyin. Su kaynadığında, kaynadığı en düşük ısıya getirip kapağını kapatın. Kapağı kapanınca taşmamasına dikkat edin. Fasulyeniz piştiğinde altını iyice kısıp biraz daha ocakta tutun. 10 20 dakika kadar. Ancak haşlama suyunda tuzu unutursanız kabukları çatlayıp dağılmaya başlar. Tüm bunlar bittiğinde oda ısısına gelmesini bekleyin. Oda ısında en az Bir saat durduktan sonra dolaba koyabilirsiniz. Fasulye, nohut ve mercimek nedense ertesi gün daha güzel oluyor. O yüzden piştikten sonra beklemeli ve dinlenmeli. Evet bana dua edeceksiniz. Bu kadar açık ve detaylı anlattım :))) 
Etli yapacaksanız Tereyağ eriyince tencereye önce etinizi alıp biraz çevirin sonra soğanları eklersiniz. Et suyu ile yapacaksanızda su yerine et suyu koymanız yeterli.
Kendi fasulyecinizi açarsanız şaşırmayın :)))