Tavuk şiş tarifi

Tavuk Şiş tarifi
Yavaş yavaş ızgara mevsimi gelirken güzel bir tavuk şiş tarifi vereyim. Tavuk şiş için kullanılacak en uygun et tavuk bacağının üst kısmı olan pirzolalık da denen kısmı. Baget kısmı değil. İyi bir kasabınız varsa tavuk şiş yapacağım dediniz mi zaten size kalça kısmından verecektir. Gelelim Malzemelere.
Kişi başı hesabı zor olduğu için ben Dört adet için anlatacağım,
1- Dört adet tavuk kalça eti.
2- Bir çorba kaşığı limon suyu,
3- Bir çay bardağı sıvı yağ,
4- Bir çay kaşığı kimyon, karabiber ve toz biber (Ölçüleri damak zevkinize göre arttırıp azaltırsınız.)1,5 çay kaşığı tuz.
5- Bir çay kaşığı biber salçası
6- İsteğe bağlı olarak Çarliston biber, mantar, domates.
Hazırlayalım. Önce yağ ve limon suyunu karıştırın. Salçayı ekleyip iyice özdeşleştirip bahartları karıştırın. Tavuk etini eşit küplere bölmeye çalışın. İki santimden küçük olmasın. Tüm tavukları Marine sosuna bulayıp en az bir saat dolapta bekletin. Sonra şişlere dizin.Eğer sebzeli yapacaksanız  bu aşamada onları da eşit boyda doğrayıp bir et bir sebze olarak dizin. Tavuk eti hızlı bozulduğundan pişirme zamanına kadar dolapta dinlendirin. Limon suyu ile marine ederseniz etiniz pişmeye başlar. Limon marinesi pişme süresini KISALTIR. O yüzden bir gece evvelden yapayım demeyin. Pişirmeden birkaç saat önce marine etmeniz yeterli. Limon suyu azda olsa ekşilik verecektir. Eğer sevmiyorsanız biraz azaltın limon suyunu. Evet herşey hazırsa mangal keyfiniz başlasın. Unutmayın hızlı pişer yakmayın.

Tavuk şiş neyle iyi gider, yanına ne ne servis edelim derseniz; En güzeli Domates söğüş. Zaten mangala Domates ve biber közlüyorsanız Taze soğan yeterli olacaktır.
Afiyetle...

Somon Tava Tarifi

Somon Tava Tarifi
Somon balığı sevdiğim bir balıktır. Haftada bir bazen iki pişiririz. En çok da Mısır ununa bulanmış halini pişiririm. Mısır unu karadenizde yaygın olan fırınlanmış mısır unudur. Leziz bir kızartma tarifi...
Malzemeler..

1- İki parmak genişliğinde ve uzunluğunda kesilmiş Somon balığı. Yada dilim somon.
2- İki çorba kaşığı fırınlanmış mısır unu. Fırınlanmış bulamassanız iri parçalı mısır unu.
3- Buz dolabı poşeti,
4- Bir çorba kaşığı tereyağ veya sıvı yağ,
4- Tuz ve karabiber.

Pişirelim.
Poşete mısır unu, tuz ve karabiberi koyup iyice çalkalayın. Balıklarıda poşete alıp yine iyice çalkalayın. Balıklar hazır. Tava yapışmaz tava olursa rahat edersiniz. Yağ eriyip kızınca hızla balıkları koyup pişirin. Somon pişerken turuncu rengi beyaz yakın bir renge döner. Tereyağ koyduysanız hızlı yanar dikkat edin. Bir tarafı pişince diğer tarafıda hızla pişirin. Somon yağlı bir balıktır. Yağını salmadan pişirmelisiniz. Tavada yağ bırakmaya başladı ise balık pişmişde kurumaya başlamış demektir. Balığı çok pişirirseniz besin değeri ve tadı kaçar. Yazık olur balığa. Eh balığınız hazır.  Afiyet olsun.

Neyle iyi gider derseniz. Öncesinde bir mercimek çorbası. Balığın yanınada bir Kırmızı yeşil salata yada sadece domates doğrayıp servis edebilirsiniz.

Sütlü Havuç çorbası tarifi

 Sütlü veya kremalı Havuç çorbası. Lezzetli ve hep aynı çorbalardan sıkılmışlar için güzel bir çorba. Uzatmadan tarife geçeyim. Önce malzemeler.

1- Üç adet orta boylarda Havuç,
2- Bir orta boy soğan,
3- Yarım su bardağından az fazla Süt
4- İki çorba kaşığı buğday unu,
5- İki çorba kaşığı Tereyağ veya 3 çorba kaşığı sıvıyağ,
6-Tuz, kara biber,
7- Beş bardak su.
 İsteğe bağlı olarak da bir küçük kereviz ve sarımsak.

       Soğanı küçük küçük doğrayın. yağınızı tavada eritip soğanları soteyelin. Havuçlarınızı yıkayın ve soyun. Kibrit boyutlarında doğrayın. Eğer uzun ve zahmeti gelirse en iri rende ile rendeleyebilirsiniz. Soğanlarla birlikte havuçlarıda tavada soteleyin. İsterseniz bu esnada kerevizi soyup küçük küpler halinde soteyelebilirsiniz. Karabiber ve tuz ekebilirsiniz. Biraz soteledikten sonra ateşi biraz kısın. Tencereye unu koyup kısık ateşte kavurun. Rengi hafif hafif dönmeye başlayınca suyu ekleyin. Hızla çırpıp topaklanmayı engelleyin. Suyu soğukken koyarsanız işiniz daha kolay olur. Karıştırmayı unutmayın dibine yapışır. Su kaynayınca tavdakileri tencereye alın. Kaynamaya başlayınca altını biraz kısıp 15 dakika daha kaynamasını sağlayın. 15 dakika sonra sütü ekleyin. Altını biraz daha kısıp 10 dakika daha bekleyin. Tuzunuda kontrol edip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...