Kıymalı Makarna sosu

Kıymalı sos

Kıymalı makarna sosu kolay ve hızlı bir sos. Aslında bu sos hemen hemen birçok yemeğin alt yapısıdır. Yani bu sosla kıymalı; fasulye, bezelye, patates, nohut, yumurta... Daha birçok yemek bu sosla yapılıyor.
Malzemeler
1- 150 - 200 gr kıyma.
2- İri bir Domates
3- İri bir soğan
4- Üç sivri biber
5- Bir diş sarımsak
6- İki silme çorba kaşığı Salça.
7- Yağ, tuz, biber, karabiber,

Yapılışı;
İlkönce Tüm sebzeleri yıkayın. Domateslerin kabuğunu soyun. Soğanı ince ince kıyın. Tava ateşte ısınınca tavaya iki çorba kaşığı yağ ve üç dört çorba kaşığı su koyup kıymayı biraz kavurun. Kıymanın rengi dönmeye başlayınca soğanı ekleyin. Soğanlar yumuşayınca biberi ekleyin. Biberde sotelenince salçayı ekleyin. Salçanın kokusu çıkınca sarımsağı ekleyin. Sarımsak bir iki dakika sotelendikten sonra domatesi ince ince kıyıp koyun. Domateslerde iyice yumuşadığında sos hazır demektir. Tuz, pulbiber ve karabiber ekleyin. İşte size kıymalı sos.
İstediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Örneğin Makarna üstüne sarımsaklı yoğurt  ve kıyma sosu, Sade makarnaya kıyma sosu, maydonoz ekleyin ve kızartmaların üzerine dökün oda olur :) Hatta ekmek arasına koyup yiyebilirsinizde.
Afiyetle...

Makarna Sosları Tarifi

Domates sosu Tarifi
Domates sosu temel bir sosyur. Birçok yerde kullanabilirsiniz. Tavuk, Makarna, pizza gibi. Temel sosa eklemeler yaparak tarifide kişiselleştirebilirsiniz. Tamamen zevke göre şekillenebilir. Temelde tarif şöyle
1- 3-4 adet olgunlaşmış domates,
2- Yarım çorba kaşığı domates salçası.
3- 2 Diş sarımsak,
4- Bir çay kaşığı sirke
5- Bir su bardağı su
6- 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
7- (İsteğe bağlı ) Küçük bir soğan  ve sivri biber,
Yapılışı.
Soğanlı yapacaksanız tavaya yağı koyup kızdırın. Kızgın yağa ince kıyılmış doğanları ekleyin.  Soğanlar hafif kavrulunca salçayı ekleyin. Soğansız yapacaksanız tavaya yağı koyup ısıtın. Salçayı ekleyip kokusu yayılanakadar kavurun. (Unutmayın salça herzaman kokusu çıkıncayadek kavrulmalı.) Kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış (Kabukları soyulduktan sonra rendeleyebilirsiniz.) domatesleri ve suyu tavaya koyup kaynatın. Üç beş dakika kaynatın. Şimdi kabukları soyulmuş ve ezilmiş sarımsağı, tuz ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte beş 10 dakşka daha ara ara karıştırarak pişirin. Çok ekşi ise birazcık toz şeker tadını düzeltir.  Tuzu kontrol edip altını kapatın. Sarımsakları tavadan alın. Sos tamamdır.
Şimdi neler eklenebilir?
İlk olarak sivrirbier, Fesleğen, Kekik ve kimyon, Kıyma :)
Sosu diğer baharatlala da çeşnilendirebilirsiniz. 
Afiyetle...