YOĞURT Yapmak

Evde Yoğurt Mayalamak

Evde Yoğurt yapımı aslında kolay. Kısaca anlatayım. Bir litre süt için oranlar unutmayın. İlk önce kutu sütler mayalanmada sorun oluyor. Uzun sürede mayalandığı için ekşime de oluyor. Neyse GÜNLÜK süt ideal. Bulabiliyorsanız mandıra sütü kullanın. Ancak deneyimlerimden öğrendiğim şudur ki sütte sandığınızdan çok su var. Birde ilk maya için Probiotik Yoğurt kullanın. Gelelim tarife.

- Bir litre günlük süt
- Bir çorba kaşığı yoğurt.

Yapılışı.
Ben sütü kaynattığım tencerede mayalıyorum. Eğer sizde öyle yapacaksanız kabınızı ona göre seçin. Çocuk için mayalayacaksanız küçük kaseler işinizi görür. Önce Sütü orta ateşte kaynatın. Kaynar kaynamaz altını biraz kısıp taşmadan buharlaştırın. 15 - 20 dakika suyunu buharlaştırın. Altını kapatıp soğumaya bırakın. 4o - 45 derece mayalama için en ideal ısı. Isı ölçer mi? Hayır serçe parmağınızla ölçücez. Serçe parmağınızı şlk boğuma kadar batırın. Yediye kadar sayın. parmağınız yanmadı ama sıcak ise tamamdır. Beş çorba kaşığı sıcak sütü bir çorba kaşığı yoğurtla ayrı bir kasede iyice karıştırın. Yavaşça kabınıza ekleyin. Mayayı ekleyince bir süre karıştırın. Sıcak süt buharlaşmaya başladığından kapağı kapatınca yoğurdun üstünde su oluyor. Ben pilav demler gibi kapağı kapatırken araya kağıt havlu koyuyorum. Kapağı kapatınca iki kat havlu boyunda beze sarıp kenara alıyorum. Yazın yeri mühim değil ama kışın sıcak bir kenar olması lazım. Ben en uygun sürenin Üç buçuk saat olduğuna karar verdim. Dört saatte sorun olmaz ama süre uzadıkça yoğurt ekşiyor. Yoğurt için ilk mayayı probiotic yoğurttan alabilirsiniz. Sonra sürekli kendi yoğurdunuzdan  mayalayın. Benden bu kadar :))

Afiyetle...