Pirinç Pilavı (Şehriyeli) Tarifi



Pirinç Pilavı


Pilav için yaptığım iki tarif var. Biri vakit varsa diğeri vakit yoksa yaptığım pilav tarifi. İlk tarifim hızlı olan. Biz Gönen baldo tercih ediliyoruz. Sizi bilmem artık ne kullanırsınız. Ancak hep aynı pirinci kullanırsanız ölçüsünü daha iyi bilirsiniz. Çünkü her pirinç aynı miktarda su çekmez.
Gelelim malzemelerimize. Dört kişi için ;
1,5 su bardağı ayıklanmış pirinç,
3 su bardağı (Soğuk - Yada sıcak olmayan)Su
2 çorba kaşığı Şehriye,
3 çorba kaşığı Tereyağ,
1 çay kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı Toz şeker,
Tuz, karabiber,
Malzemelerimiz bunlar, Hazırsanız başlayalım. Önce pirinçleri derince bir kapta suda bir iki dakika bekletin. Ardından elinizin tersi ile yavaş yavaş karıştırın. Pirinç suda bekledikçe kırılganlaşır. Suyun beyazladığını göreceksiniz. İşte o beyazlık Nişasta. Suyu döküp yeniden yıkayın. Su saydam olana kadar yıkanacak. (Bu durum besin değerini düşürüyor diye bir yazı okudum ) İyice süzün. Genişçe bir tencereye yağı koyun ve orta ateşte eritin. Isındığı zaman Şehriyeleri ekleyin. Şehriyeli istemiyorsanız bu kısmı atlayın. Şehriyeleri çok çevirmeden renkleri dönünceye dek kavurun. Hemen ardından pirinçleri ekleyin. Bir süre kavuracağız. Pirinçler birbirine yapışıp topaklanmaya başlayacak. Kavurmaya devam edin. Yakmayın ama :) topak topak olduysa şekeri ekleyebilirsiniz. Birkaç dakika daha kavurun. Pirinçler tıkır tıkır olup biraz şeffaflaşıyor. İşte suyu ekleme zamanı. Suyu ekledikten sonra, Limon suyu, tuz ve az karabiberi ekiyoruz. Suyun tadına bakıp tuz miktarını ayarlayabilirsiniz. Hemen hemen 1 çay kaşığı tuz az tuzlu kıvamıdır. Kapağını kapatın. Arada bir karıştıracağız. Su kaynamaya başladığında ateşi biraz daha kısın. En az 5 dakika kaynaması lazım ki pirinçler şişsin ve güzelce pişsin. Dikkat edin suyunu erken çekerse dibi tutar. Pilavınız göz göz olunca en ufak ocağa alıyoruz. En kısık ayara getiriyoruz. 10 - 15 dakika kadar hızlı demlendirme yapıyoruz. Valaaa. İşte hazır. :) İsterseniz demlendirme aşamasında tencere kapak arasına kağıt havlu koyabilirsiniz. Ama yanmasın dikkat edin evi yakmayın :)
Neyle iyi gider derseniz Bence Balık hariç her et yemeğiyle. Makarna  ve börek hariç istediğiniz yemeğin yanında verebilirsiniz.  Yoğurt, hoşaf, Cacık veya çoban salata ile servis edebilirsiniz.
Kısa zaman sonra daha kolay ve leziz olan uzun tarifi sonrada Nohutlu ve bezelyeli, Hatta Tavuklu ve mısırlı Pirinç pilavı tarifi vericem.
Afiyetle...