Nohut Yemeği

Nohut Yemeği tarifi

Diğer bakliyatlar gibi nohut da yüksek protein içerdiğinden Nohut yemeği etsiz yapılması gereken bir yemek. İyi bir Nohut yemeği için iyi bir şişme ve haşlama aşaması şart. Ben Beyaz Nohut (Aslında açık krem rengi. Bazıları açık sarımsı krem oluyor) alıyorum. Nohut iyi ıslatılmazsa zor pişiyor. Bu yüzden en geniş kapta en az 12-13 saat bekletmek lazım. Yani yarın nohut yapacaksanız hemen suya koyun nohutlarınızı. Hem güzel şişer hem kolay haşlanır. Yine Fasulyede olduğu gibi geniş kapta ıslatın. Geniş ve büyük olsun nohutlar birbirinin üstünde oldukça alttakiler şişmiyor. Bu durumda bir kısmı  pişerken bir kısmı sert ve pişmemiş kalabiliyor. Siz en geniş kapta suya koyun. Arada bir karıştırıp alt üs edin. Haşlama esnasında da yine çok koymayın tencerenize. Nohutların üstünde en az iki parmak suyu olsun. Su kaynayınca tuzla haşlayın.
Malzemeler
2 Su bardağı Haşlanmış Nohut
1 iri soğan. 
2-3 sivri biber
Tepeleme çorba kaşığı biber salçası. (Domates salçası da olur.)
4 çorba kaşığı tere yağ. (size çok gelmiş olabilir ancak az koymayın.)
Tuz, karabiber, Pul biber, toz biber, 

Gelelim tarife.
Şişmiş Nohutlarımızı en geniş tencerenizde bolca su ve tuzla ağzı açık şekilde haşlamaya barakıyoruz. Haşlanırken bolca köpük çıkacak bu köpükleri kaşıkla alıp atın. Nohutları haşlamaya bırakınca soğanı ince ince doğrayın. Başka bir geniş tencerede tereyağı eritin. Tereyağ eriyince doğradığınız soğanını tencereye koyun. Tereyağı hızlı yanar dikkat edin. Ocak yüksek ateşte olmamalı, orta ateşte yavaş yavaş soğanlarını pişirin. Sivri biberleri iyice yıkayıp çekirdeklerini çıkarın. Soğanlardan iri boyda doğrayıp tencereye alın. İyice pişmelerini bekleyin. Haşlanmakta olan nohutları unutmayın. Tam pişmesinler. Altını kapattığınızda  iki çorba kaşığı nohutu soğutun ve kabuklarını soyun .Biberler de pişince biber salçanızı tencerede kavurun. Salça kokusu iyice yayıldığında salçanız pişmiş sayılır. Su eklemeye başlayacağız. İlk önce iki bardak su ekleyin, su eklendikten ve ısındıktan sonra ayırmış ve kabuklarını soymuş olduğunuz nohutları iyice ezip tencereye atın. Bu işlem yemeği bir gün bekletmeye gerek kalmadan kıvamını ve lezzetini arttırıyor. Kaynayan suyunuz azalınca bir  iki bardak daha ekleyin. Su kaynayıp soğan, salça ve biberi su ile iyice özdeştiğinde artık nohutları tencereye koyma zamanı gelmiştir. Tenceredeki su ısınınca yavaş yavaş nohutları koyun. Su nohutların bir parmak üstüne kadar çıkması sorun değil. Daha fazla olmamalı. Yani Dikkat edin. Tuz, karabiber pul biber isteğinize göre tadına bakarak ekleyin. Su kaynadığında, ocağı orta ateşten düşük ısıya getirip kapağını kapatın. Kapağı kapanınca taşmamasına dikkat edin. Nohut piştiğinde altını iyice kısıp biraz daha ocakta tutun. 10 - 20 dakika kadar. Ancak haşlama suyunda tuzu unutursanız kabukları çatlayıp dağılmaya başlar dikkatli olun. Tamamı çatlayıp suya karışmasın. Tüm bunlar bittiğinde oda ısısına gelmesini bekleyin. Oda ısınana ulaştığında  dolaba koyabilirsiniz.
Fasulye, nohut ve mercimek nedense ertesi gün daha güzel oluyor. O yüzden piştikten sonra beklemeli ve dinlenmeli. 
Nohut yemeği neyle iyi gider? En başta pirinç pilavı, Bulgur pilavı, Turşu ve Ekmekle iyi gider.
Afiyetle...

Nohutlu Pilav Tarifi

Nohutlu Pilav Tarifi


Evet sırada Nohutlu Pilav tarifi var. Nohutu hem pirinç pilavında hemde bulgur pilavında kullanıyorum. Hem görüntüsü hem tadı hemde besin değeri daha iyi Tarifi de kolay :)  Nohutu önceden haşlamıl olmanız gerekmekte. Nohut haşlamayı en altta kısaca anlatıcam. bi ara nohut yemeğini anlatırım tam olur.

Gelelim malzemelerimize. Dört kişi için ;
1,5 su bardağı ayıklanmış pirinç,
2 su bardağı Su
2 çorba kaşığı Şehriye,
1 Su bardağı Haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı Tereyağ,
1 çay kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı Toz şeker,
Tuz, karabiber,
Malzemelerimiz bunlar,
Önce pirinçleri derince bir kapta el yakmayacak kadar sıcak (Yaklaşık 40 derece, bunu da elinizi suya sokup 3-5 saniye tutabiliyorsanız tamamdır) suda 20 dakika bekletin. Pirinç suda bekledikçe kırılganlaşır yavaş yavaş karıştırın. Suya nişasta karışacak. Yıkama suyu berraklaşıncaya dek birkaç kez sudan geçirin.  Genişçe bir tencereye yağı koyun ve orta ateşte eritin. Isındığı zaman Şehriyeleri ekleyin. Şehriyeleri çok çevirmeden renkleri dönünceye dek kavurun. Şehriyeli istemiyorsanız bu kısmı atlayın. Hemen ardından pirinçleri ekleyin. Bir süre kavuracağız. Pirinçler birbirine yapışıp topaklanmaya başlayacak. Kavurmaya devam edin. Yakmayın ama :) topak topak olduysa şekeri ekleyebilirsiniz. Birkaç dakika daha kavurun. Pirinçler tıkır tıkır olup biraz şeffaflaşıyor. İşte suyu ekleme zamanı. Suyu ekledikten sonra, Haşlanmış Nohutu, limon suyunu, tuz ve az karabiberi ekiyoruz. Suyun tadına bakıp tuz miktarını ayarlayabilirsiniz. Hemen hemen 1 çay kaşığı tuz az tuzlu kıvamıdır. Kapağını kapatın. Arada bir karıştıracağız. Su kaynamaya başladığında ateşi biraz daha kısın. En az 5 dakika kaynaması lazım ki pirinçler şişsin ve güzelce pişsin. Dikkat edin suyunu erken çekerse dibi tutar. Pilavınız göz göz olunca en ufak ocağa alıyoruz. En kısık ayara getiriyoruz. 10 - 15 dakika kadar hızlı demlendirme yapıyoruz. Valaaa. İşte hazır. :) İsterseniz demlendirme aşamasında tencere kapak arasına kağıt havlu koyabilirsiniz. Ama yanmasın dikkat edin evi yakmayın :)


Neyle iyi gider derseniz nohutlu pilav Turşu veya salata ile servis edilmesi daha uygun gelir :) Aslında Nohutlu Pilav, üstüne bir kepçe kuru fasulye üstüne de  haşlanmış tavuk. yanına Turşu :) Harika olur. Acıktım sanırım...

Nohut Haşlama: Ben beyaz nohut seviyorum siz ne severseniz alın. Nohutları iyice yıkayın. Genişçe bir kap içerisinde şişmeye bırakıyoruz. Buna Nohutu ıslatma deniyor. Üst üste gelen nohut miktarı az olursa daha iyi şişer ve pişer. Genelde akşamdan suya konan nohutlar ertesi gün haşlanır. Daha erken olursa nohutlar yeterince şişmez. Nohutları suya koyduğunuzda arada bir karıştırın ki eşit şişsin. Yine genişçe bir tencerede biraz tuz ekip orta ateşte haşlayın.  Yeterince yumuşadığında tamam demektir. Haşlanma sırasında köpürecek o köpükleri toplayıp atın. Haşlanma süresi değişiklik gösterir izleyip göreceksiniz artık :) 
Afiyetle...