İrmik helvası

İrmik helvası
Taaa Osmanlıdan beri yapılan bir tatlı. Yani Türk değilse de artık iyice Türk.   Kimi kupkuru hatta kum gibi sever. Kimi de benim gibi yaş ve kavruk sever.Tarifi de ikisi için yazmaya çalışıcam.

Malzemeler.
1- Bir su bardağı İrmik
2- İki su bardağı süt. (Süt veya su, yada karışık)
3- Bir paket Vanilya (Şart değil)
4- İki çorba kaşığı Tahin. (Kum gibi seviyorsanız YOK)
5- Bir bardak şeker. (Tatlı seviyorsanız biraz arttırın)
6- 2-3 çorba kaşığı,  Fındık veya Çam fıstığı veya Ceviz. Hangisi varsa yada seviyorsanız onu kullanın.
7- Biraz Tarçın
Gelelim tarife.
İlk önce Şekerin yarısını sütü ve vanilyayı ocakta ısıtıp şekeri eritiyoruz. Biraz ısınınca kenarda beklemeye alabiliriz. Şimdi geniş bir tencereye yağı koyuyoruz. (orta ateş) Köpükler çıkınca cevizi koyuyoruz. Çiğ ceviz koymak istemezsiniz. Biraz kavurduktan sonra irmiği ekliyoruz. Sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Kavruk sevenler rengi kahverengine yakın az kavruk sevenler altın rengini biraz geçince sütü ekleyecek. Sütü azar azar ekleyin. Bir anda eklerseniz çıkan buhardan yanarsınız. Sütü ekledikten hemen sonra Tahin'i ekliyoruz. Tahin şart değil hatırlatayım. Sütü çekip küçük delikler oluşur üstünde. Ocağın altını kapatıp kalan şekeri ekliyoruz. ANCAK kum gibi seviyorsanız şekeri süte ekleyin. Şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Dinlenmeye bırakıyoruz. 15-20 dakika sonra servise hazır olur. Tabi bu arada şekilli küçük kek kalıplarına koyup görüntüsünü güzelleştirebilirsiniz.
Afiyetle....