Fırında Güveç helva

Fırında Güveç helva

Fırında Güveç helva artık her balıkçıda karşımıza çıkıyor. Tutulan bir lezzet olduğundan evlerde de yapılıyor. Rahmetli peder evde yapardı. Az bir su ve biraz limon suyu ile helvayı ezer bol tereyağ ile güveci yağlar kuzineye kırması sobada hemen pişirirdi. Ben biraz daha ölçülü tarif edeyim de kafanız karışmasın. 

Gelelim malzemelere

* Kase başına 60/70 gr kadar helva.
* birazcık limon suyu
* Tereyağ
* Kase başına 2 çorba kaşığı süt

Tarifi
Helvanın kasenin üstünden en az 2 santim aşağıda olması lazım. Aksi halde taşıyor. Şimdi helvanızı genişçe bir kaseye alın. 2/3 kase yapacaksanız hepsini birden genişçe bir kaseye alın. Limon suyunu ve sütü ekleyin. Limon miktarı zevke kalmıştır. Limonsuz olursa helvanın şekeri yiyene ağır gelirmiş. (Ben çok az koyuyorum. ) Helva süt ve limonu iyice ezin. Süt koymayıp bolca limonla ezerseniz rakı mezesi olur unutmayın :) Neyse Güveci alın ve tereyağı ile iyice yağlayın. Ezilmiş helvayı hafif hafif bastırın. Gevşek olmasın. Güvecin kenarından aşağıda kalacak unutmayın. Bol limonlu sevenler bu aşamada üstüne Limon dilimleri koyabilir ben sorun etmem :))  175 derecede 5/7 dakikada ( artık fırına göre değiştiğini biliyorsunuz ) istediğiniz görüntüye ulaştı ise alın. Güveç sıcak olacak yanmayın. Hatta piştikten 3/5 dakika sonra bile sıcak olacak. Yanmayın....

Afiyetle

Fırında Çipura (Çupra)

Fırında Çipura  (Çupra)

Alın size kolay ve lezzetli bir yemek.  Hazırlık işini balığı aldığınız yerde yaptırıyoruz zaten. Size çok az iş kalıyor.  Sebzeli veya buğulama değil. Doğrudan balık :))
Malzemeler
* Kişi başı bir balık. (300 gr  olanlar bir porsiyon geçiyor)
* Tereyağ veya zeytin yağı
* Tuz, kara biber ve pul biber.


Başka malzeme koymuyorum sadece balık tadı alıcaz :)
Yapılışı
Balıkları alırken zaten temizliyorlar. Siz eve gelir gelmez boool tuzlu suya balıkları koyup 10 dakika kadar bekletin. Sonra güzelce yıkayın. Bu balığı temizlerken kalan kanı pisliği temizler. Üst ve alt yüzlerine keskin bir bıçakla derin olmayan çizik atık ki iyi pişsin. balığınız 400 gr veya üzeri ise iki çizik atabilirsiniz. Tepsinizi zeytin yağı ile yağlayın. Balıklarınızı dışını yağlayıp tuz ve karabiber ekin. İçine tereyağı ve tuz koyup önceden ısıttığınız 175 derecede ki fırına koyuyoruz. Süre fırından fırına değişir. benim fırında orta üzeri pişmesi  23/24 dakika sürüyor. Orta pişmiş 20 dakika kadar. Pişmiş ise hemen hemen yarım saat sürüyor. Siz zevkinize göre ayarlayacaksınız. Ama kurumuş bir çupra yemek istemezsiniz. En iyisi 20 dakikadan sonra takip etmek.
Bu arada fanlı yada turbo olmayan fırınlarda süre uzar. Isıyı arttırıp mesela 200 derece yapıp 25/30 dakika işiniz hallolur.
Madem fırını ısıttık bide Güveç helva yapılabilir.
Yanında ne yenir?
Bizim evde balık varsa önce bir kase çorba, Salata balık ve varsa helva sonunda Çay tabiki :)
Afiyetle