Fırında Güveç helva
Fırında Güveç helva artık her balıkçıda karşımıza çıkıyor. Tutulan bir lezzet olduğundan evlerde de yapılıyor. Rahmetli peder evde yapardı. Az bir su ve biraz limon suyu ile helvayı ezer bol tereyağ ile güveci yağlar kuzineye kırması sobada hemen pişirirdi. Ben biraz daha ölçülü tarif edeyim de kafanız karışmasın.
Gelelim malzemelere
* Kase başına 60/70 gr kadar helva.
* birazcık limon suyu
* Tereyağ
* Kase başına 2 çorba kaşığı süt
Tarifi
Helvanın kasenin üstünden en az 2 santim aşağıda olması lazım. Aksi halde taşıyor. Şimdi helvanızı genişçe bir kaseye alın. 2/3 kase yapacaksanız hepsini birden genişçe bir kaseye alın. Limon suyunu ve sütü ekleyin. Limon miktarı zevke kalmıştır. Limonsuz olursa helvanın şekeri yiyene ağır gelirmiş. (Ben çok az koyuyorum. ) Helva süt ve limonu iyice ezin. Süt koymayıp bolca limonla ezerseniz rakı mezesi olur unutmayın :) Neyse Güveci alın ve tereyağı ile iyice yağlayın. Ezilmiş helvayı hafif hafif bastırın. Gevşek olmasın. Güvecin kenarından aşağıda kalacak unutmayın. Bol limonlu sevenler bu aşamada üstüne Limon dilimleri koyabilir ben sorun etmem :)) 175 derecede 5/7 dakikada ( artık fırına göre değiştiğini biliyorsunuz ) istediğiniz görüntüye ulaştı ise alın. Güveç sıcak olacak yanmayın. Hatta piştikten 3/5 dakika sonra bile sıcak olacak. Yanmayın....
Afiyetle