Tost

Tost

Aramızda evde tost yemeyen yoktur. Hemen hemen herkes (Ergenlikten itibaren diyelim) yapmıştır. Yapıyordur. Yapacaktır  :)))

Temel olarak iki ekmek (Lavaş da dahil) arasına peynir sucuk konulup tost makinesinde ısıtıp (Pişirme denmez zaten malzemeler ya pişmiş yada çiğ yenebilir...) malzemeleri özdeşleştirdiğimiz lezzetli Hızlı yemek. Bize Fransızlardan mı gelmiş ben bilmem. Ama Türkiye'nin her yerinde bulmak mümkün. Özellikle otobüs terminallerinde çok yerdim. 

       Birde Bandırmada Cumhuriyet meydanının hemen bitişinde Tostçu Mehmet amcamız da. Dünyanın en iyi tostu mudur değil midir bilemem. Ama benim gençliğimin en iyi TOSTÇUSU odur. Ne zaman Bandırmaya gitsem gemiden inip ona uğrar iki sucuklu  yerdim. Yüzüme baktığında " Vay İstanbullu hoş geldin... " derdi. Benim dünyamın en iyi Tostçusu ve tostu idi......
       Bandırma tostunun özelliklerini sayayım. İlk olarak ekmeği Tost ekmeği diye satılan ekmeklerden biraz daha büyüktür. Ekmeğin dışına incecik bir katman halinde biber salçası ve yağ sürülür. Kaşarlı, sucuklu veya karışıktır. Salçasız istiyorsanız söylemeniz gerekir. Asla iki tane yetmez :))

Dönelim Tost'a.  Tost için temel malzemeler ekmek ve eriyen bir peynir. Geri kalan içerik tamamen size kalmış. Size kalmış derken kaşar yerine beyaz peynir, sucuk yerine salam, liste böyle uzar... 
Gevrek bir tost için dışına tereyağ sürebilirsiniz. Salçayı veya ketçap'ı dışına değilde içine sürebilirsiniz. Tost makineniz yoksa tavada yapabilirsiniz. Hatta fırında yapan bile varmış...

* Sucuklu veya işlenmiş etli tost yapacaksam ekmeği açıp sucukları koyup önce onları pişiririm. Ardından kaşarı koyup ekmeği kapatıp tekrar pişiririm. 

* Kepek ekmeğine beyaz peynirli, domatesli zeytin ezmeli tostu beğeniyorum.  

* Lavaş'tan  Tost yapacaksanız tavsiyem hızlı eriyen peynir ve az pişmiş yemenin sorun olmayacağı malzemeler koymanız. Tost makinesinin kapağını kapatmadan yada arasına yanmaz bir parça koyup ekmeğinizi ezip malzemelerinizi taşırmadan pişirmeniz.

* Nutellalı yapacaksanız çok sürmemeye özen gösterin. Yada çok bastırmamaya. Aradan akıp her yere bulaşır.

Toparlayacak olursak Ekmeğin içine eriyen peynir ve isteğimiz diğer malzemeleri koyup, ısıtıp yiyoruz....
























Sandviç

Sandviç  (Sandoviç Hatta Sandovinç bile :))


Tarif vermek yerine ben yaparken nelere dikkat ettiğimi kurallarımı anlatayım. Böylelikle Sizde yaparken elinizdeki malzemeleri daha güzel değerlendirirsiniz. Elinizdeki malzemeleri bir araya getirirseniz aklınızda olmayan birleştirmeleri de yapabilirsiniz.
Domates, Salatalık, Beyaz peynir, Zeytin ve Yeşil biber veya kıvırcık sanırım en standart olanı :) Ama biraz değişiklik yapıp güzelleştirmek mümkün.



İlk olarak ekmeğiniz taze olduğunu var sayıyorum. Ekmeği ikiye bölüp yada arasını açıp gerekiyorsa içini alın. Çok ekmek az malzeme kadar az ekmek de lezzeti eksik bırakır bilginiz olsun. Sandviç içine konulacak malzemeler kuru yoğunlukta ise dengeyi sağlamak için Mayonez krem peynir gibi bir malzeme ekleyip yutmayı kolaylaştırmak lazım. Yadaaaa  mayonez istemeyen eşim için yaptığım gibi Beyaz peyniri az süt ile ezip ekmeğe sürebilirsiniz. Unutmayın kime yapıyorsanız onun zevkine uygun olmalı. Tatlı tuzlu ve ekşi dengesini korumak şart. 
İlk yaptığım sandviçlerde ekmeğin içine Mayonez sürüp ince beyaz peynir dilimleri üstüne de domatesleri dizerdim. Ekmeğin diğer yüzüne de az mayonez ve bu sefer ince kesilmiş sucuk dilimleri koyup üstüne eski kaşar dilimleri de eklerdim. Az ketçap ve biraz maydanoz ve işte size mükemmel bir sandviç. 
Akşamdan kalan pişmiş etler, Kalan peynirler veya vakti geçmesin diye domates, salatalıklar en temel malzemeleriniz :) 
Etli sandviçlerde sorun kuru olamasıdır. Mayonez bu durumda yardımcınız. Ama peynir ezmesi veya krem peynir yada Yoğurt da işinizi görür. Etlerde Domates en sık kullandığım sebze. Vaktim varsa biraz soğan karamelize edip eklerim. Salatalık turşusu veya acı biber turşusu da ekledim mi tamamdır. 
Oğlum için yaptığım bir sandviç de (Kendisi neredeyse et arası et yiyecek ) Bolca beyaz peyniri süt ile ezip ekmeğe kalın bir tabaka halinde sürüyorum. Çekirdeksiz üzümleri ikiye bölüp peynirin üzerine diziyorum. Tatlı elmayı ince ince dilimleyip araya katıyorum. Biraz doku katması için tercihen badem  yoksa fındık kırıp ekliyorum. Tatlı elma şart değil ama ben ekşi elma sevmem :))

Ton balıklı sandviç uyguladığım bir yöntemim var :) İlk önce balığın yağını tamamen süzdürüp az mayonez ile eziyorum. Ton balığı pek olduğundan ekmekle yemesi zor olur. Kıvamına dikkat edin ki yutulabilsin. Mayonez ve balık ezmesini ekmeğe sürdükten sonra tatlı mısır konservesi, kıvırcık veya marulu ince ince kıyıp ekleyin. Kornişon turşusunu uzunlamasına (Jülyen deniliyor) doğrayıp ekleyin. Sandviçiniz hazır...

Sıcak sandviçler. Konu bence Tost o yüzden onu ayrı olarak yazacağım.  Önümüzdeki günlerde konumuz tost olsun.....

Afiyetle...