Tost

Tost

Aramızda evde tost yemeyen yoktur. Hemen hemen herkes (Ergenlikten itibaren diyelim) yapmıştır. Yapıyordur. Yapacaktır  :)))

Temel olarak iki ekmek (Lavaş da dahil) arasına peynir sucuk konulup tost makinesinde ısıtıp (Pişirme denmez zaten malzemeler ya pişmiş yada çiğ yenebilir...) malzemeleri özdeşleştirdiğimiz lezzetli Hızlı yemek. Bize Fransızlardan mı gelmiş ben bilmem. Ama Türkiye'nin her yerinde bulmak mümkün. Özellikle otobüs terminallerinde çok yerdim. 

       Birde Bandırmada Cumhuriyet meydanının hemen bitişinde Tostçu Mehmet amcamız da. Dünyanın en iyi tostu mudur değil midir bilemem. Ama benim gençliğimin en iyi TOSTÇUSU odur. Ne zaman Bandırmaya gitsem gemiden inip ona uğrar iki sucuklu  yerdim. Yüzüme baktığında " Vay İstanbullu hoş geldin... " derdi. Benim dünyamın en iyi Tostçusu ve tostu idi......
       Bandırma tostunun özelliklerini sayayım. İlk olarak ekmeği Tost ekmeği diye satılan ekmeklerden biraz daha büyüktür. Ekmeğin dışına incecik bir katman halinde biber salçası ve yağ sürülür. Kaşarlı, sucuklu veya karışıktır. Salçasız istiyorsanız söylemeniz gerekir. Asla iki tane yetmez :))

Dönelim Tost'a.  Tost için temel malzemeler ekmek ve eriyen bir peynir. Geri kalan içerik tamamen size kalmış. Size kalmış derken kaşar yerine beyaz peynir, sucuk yerine salam, liste böyle uzar... 
Gevrek bir tost için dışına tereyağ sürebilirsiniz. Salçayı veya ketçap'ı dışına değilde içine sürebilirsiniz. Tost makineniz yoksa tavada yapabilirsiniz. Hatta fırında yapan bile varmış...

* Sucuklu veya işlenmiş etli tost yapacaksam ekmeği açıp sucukları koyup önce onları pişiririm. Ardından kaşarı koyup ekmeği kapatıp tekrar pişiririm. 

* Kepek ekmeğine beyaz peynirli, domatesli zeytin ezmeli tostu beğeniyorum.  

* Lavaş'tan  Tost yapacaksanız tavsiyem hızlı eriyen peynir ve az pişmiş yemenin sorun olmayacağı malzemeler koymanız. Tost makinesinin kapağını kapatmadan yada arasına yanmaz bir parça koyup ekmeğinizi ezip malzemelerinizi taşırmadan pişirmeniz.

* Nutellalı yapacaksanız çok sürmemeye özen gösterin. Yada çok bastırmamaya. Aradan akıp her yere bulaşır.

Toparlayacak olursak Ekmeğin içine eriyen peynir ve isteğimiz diğer malzemeleri koyup, ısıtıp yiyoruz....
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder