Epey ara verdikten sonra yazmaya tatlı ile geri döneyim :)
Mevsimi (Kasım - Aralık) gelmişken tatlısını yapmak lazım.
Gerekenler:
Yaklaşık 2 kilo Balkabağı
1 bardak Toz şeker
1 çay kaşığı tere yağ
Bir tutam tuz
Üstü için
Tarçın, Ceviz ve Tahin
Gelelim yapılışına;
Pazarda genelde 2 kiloluk kabaklar doğranmış ve temizlenmiş satılıyor. Eğer temizlenmiş alamadıysanız temizlemeniz gerekecek. Sebze soyacakları ile dışını yeşilliği gidene kadar soyun. İçini kaşıkla alıp yumuşak kısımları gidene kadar temizleyin. Şekerin birazını geniş tencerenin altına serpin. Kabakları kesin, tencereye koyup kalan şekeri üzerine dökün. (Şekerli seviyorsanız yarım bardak daha ekleyebilirsiniz. Az şekerli seviyorsanız şekeri azaltın aaa onuda bana sormayın :)) ) Şimdi 4 - 6 saat arası bekleyeceğiz. Kabaklar suyunu salacak. Mevsiminde kabak epeyce su salıyor.
Kabaklar suyunu iyice saldıktan sonra tencereyi ocağa alabilirsiniz. 1 çay kaşığı tereyağı ve bir tutam tuzu tencereye ekleyin. Yoksa sorun olmaz. Orta ateşte kabaklar biraz yumuşayınca pişirin. Biraz yumuşadıklarında kapağını açıp suyunun birazını çekmesini sağlayın. (Ben biraz yumuşadığında kabakları borcam'a alıp sıcak fırında çektiriyorum suyunu. )
Suyunun tamamını çekmesin dikkat edin. Soğumasını bekleyin. Şimdi nasıl servis edeceğiz derseniz;
ben üzerine tahin ve ceviz koyuyorum. Ama sadece Ceviz, Tarçın hatta hindistan cevizi koyan da var tabi. Tercih sizin.
En iyi Kabak tatlısını Kütahya Tavşanlıda Beyaz Zambak lokantasında yedim. Hatta yediğim en güzel kabak tatlısı idi.
Şimdilik bu kadar.
Afiyetle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder