Kestane kebap.
Eskiden evlerde soba olduğundan kestane pişirmek çok kolay oluyordu. artık evlerimiz Kombili olunca ne yazık ki soba üstünde ekmek kızartmak, kestane pişirmek yada meyve kurutmak mümkün değil. Evde kestane pişirebilmek için artık ya fırın yada tava kullanmak zorundayız. Gerçi pazarda kestane veya kabuklu fındık kavurmak için sac tava satıldığını gördüm. ama kullanan birinden boya koktuğunu duydum. ilk birkaç kullanımda kokması normal olabilir ama alıp denemedim. Evdeki imkanlarla pişirmeye devam :)
İyi kestane pişirebilmek için iyi kestaneye ihtiyaç var tabiki. Pazarda çok farklı fiyatlar var. 7 ila 20 Tl. arasında değişiyor. Kestanede benim anladığım kadarıyla işin püf noktası kestanenin biraz kuru olması. yani aldığınız taze kestaneyi hemen pişirmeyin. bir kaç gün mümkünse bez torbada kalorfer peteğinin yanında bekletin. o zaman daha güzel pişiyor ve kabukları kolay ayrılıyor. İki çeşit pişirme yöntemi denedim. Fırın ve tava. Pişirmeden önce ilk yapacağımız kestaneleri çizmek. Bunu yaparken parmaklarınızı kesmemeye azami dikkat şart. Kestanelerin sadece kabuğunu çizmeye çalışıyoruz. kestaneleri kesmemeye dikkat ederseniz iyi olur.
Fırın kolay oluyor. 200 derecede ısınmış fırına ıslattığınız kestaneleri koyup bekliyorsunuz. Ancak kestanelerin altına pişirme kağıdı koyun simsiyah yapıyor. Islatılmış dedim çünkü fırında tüm nemi kaybolup kuruyor. Islatmakta fayda var. Süre olarak da 8-10 dakika diyeceğim ama asıl konu fırınınızın durumu ve sevdiğiniz pişkinlik miktarı. Benim fırın çok hızlı pişiriyor desem yeridir. Kontrol etmeyi sakın ihmal etmeyin...
Tava ile pişirecekseniz kestaneleri ıslatmayın. Kuru kuru pişirin. Kullanmadığınız eski bir tavayı (her eve mutlaka bulunurmuş gibi :))) bu işe ayırın. Tavanızı orta ateşe koyup ısınmasını bekleyin. Isındığında ise çizdiğiniz kısımları alta gelecek şekilde tavaya dizin. İstediğiniz kadar pişince çevirin. Maşa kullanmaz iseniz parmaklarınız yanar benden söylemesi.
Afiyetle yiyin :))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder