Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç pilavı



Bu sefer bir ustadan aldığım tarifi yazayım. Epey önce yazıcam demişim ama yazmamışım. Şimdi yazayım da sözümü tutmuş olayım.:) Kolay ama diğerinden uzun süren bir tarif.
Malzemeler.
(4 kişi için yaklaşık olarak.)
1- Bir su bardağı pirinç.
2- Şehriyeli yapacaksanız bir tepeleme çorba kaşığı Şehriye
3- 2 çorba kaşığı tere yağ. (Yoksa iki kaşık sıvı yağ)
4- 1 + çeyrek soğuk su,
5- 7-8 damla limon suyu
6- Tuz, Kara biber,

 İlk önce pirinçlerimizi 3-4 kez yıkıyoruz. Sonra el yakmayacak kadar sıcak ve bir çay kaşığı tuz koyduğumuz suda 20 dakika bekleticez. (Biz ailecek Baldo (Gönen Baldo) pirinç seviyoruz. Bu süreler ve ölçüler daha çok baldo pirince uygun. ) 20 dakikanın ardından birkaç kez daha yıkıyoruz. Su berrak akıncaya kadar yani. Şimdi mümkünse geniş bir tencereye yağı koyup biraz ısıtalım. Tere yağ yanmaya çok niyetlidir orta ateşte olmasına dikkat edin. Şimdi Şehriyeyi ekleyebilirsiniz. Şehriyeler renk alıncaya kadar bir iki kez karıştırın. Şehriye eklemeyecekseniz  yağ köpürünce pirinçleri koyuyoruz. Kavurmaya başlıyoruz. Pirinçler bir birine yapışmaya başlayacak. Başladığı zaman bir dakika kadar karıştırıp tuz ve karabiber ekliyoruz. Suya 8 damla limon suyu damlatıp tencereye döküyoruz. Şöyle bir çevirip tuzuna bakın. Tuzu iyi ise orta ateşte kaynamaya bırakın. Gerekmedikçe  karıştırmayın. Karıştıkça  nişastası çıkar lapalaşır. Suyunu çekip küçük delikler oluşacak. O deliklerde baloncukları gördüğünüzde ateşi kapatın. Kağıt peçete ile üstünü örtüp kapağı kapatın. Yaklaşık 25-30 dakika sonra pilavınız hazır.
Limon Suyu neden gerekiyor. Limon suyu çoğunlukla beyazlatmak amacı ile kullanılır. Pirinçler tere yağın rengi yüzünden kahverengi olurlar. Eskiden pilavın altı kapatıldığında üzerine 5-6 tabe ince dilim limon konulduğunu hatırlıyorum. Görsel olarak da iyi duruyor...

Afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder