Tarçın çayı tarifi

Tarçın çayı tarifi
Merhaba, şimdi evde güzel bir koku ve leziz bir içecek tarifi vericem. Aslında Tarçın nerdeyse ilaç denilebilecek bir baharat. Faydalarıda saymakla bitmiyor.  Evinizde yemek yaparken çıkan hoş olmayan koku varsa (Genelde kızartma) gidermek için yada yemek yaparken içmek için hoş bir yol.
 
Gerekenler...
 1- Bir küçük çubuk Tarçın.
2- İsteğe bağlı olarak 6 - 7 karanfil.
3- Varsa cam demlik.
Bir adet çubuk tarçın tam dolmamış demliğe konur ve ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayınca da kapak açılıp evin harika bir şekilde kokması sağlanır. İçmek içinde harika bir tad. Ancak size sahlep'i anımsatacak haberiniz olsun :)

Afiyetle...


Dana Eti bölümleri: Antrikot

Dana Eti bölümleri: Antrikot
Antrikot Dana etinin güzel bölümlerinden biri. Izgar için uygun. Ortasından geçen bir yağ damarı ve ince kılcal damarlar gibi yağ damarları vardır. Etin lezzetli olmasınıda bu yağlar sağlar. Et pişerken eriyen yağlar etin kurumasını engeller ve kayış yerine et yemenizi sağalar. İyi et yemek için İllaki iyi bir kasabınız olacak. Kasabınız eti, kesmeyi, ve isteiğiniz özelliklerde eti vermeyi bilmiyorsa paranızla yanlış eti alır keyfinizi bozarsınız. O yüzden kasabınızı iyi seçin. Market kasaplarından da iyi kasap çıkabilir ama ben rastlamadım. İyi bir Antrikot 1,5 santim civarında olur ve dövülmemiş olur. Ben etin neden dövüldüğünü bilmiyorum. Daha iyi pişmesi için olamaz et dövüldükten sonra hızla suyunu yitiriyor ve kuruyor. O yüzden etinizi dövdürmeyin. Yeterince yağlı ise içide yeterince piştiğinde bile kurumaz. Ancak eti çok fazla pişirmeyin. Şimdi Özellikleri bir sıralıyalım.
1- Etiniz ne kalın ne ince olsun. 1 - 2 santim arasında ama DÖVÜLMESİN.
2- Izgara yapmadan önce etinizi çok AZ sıvı yağ ile yağlayın. Et konusunda genel kanı Etin buz dolabından çıktıktan sonra değil iyice bekletilip dolap soğunu yitirince pişirilmeli.
3- Ne kadar sıcak o kadar iyi. Izgara Tavası da olsa ızgara da olsa kural (Etler için) MÜHÜRLEME.
Pişirme şekli. Etinizi yüksek ateşte (her iki yüzüde) Mühürlemek için bir dakika pişirip diğer yüzü pişirin. Ete kabuk bağlatın da denebilir aynı şey. Sebebi şu et pişerken suyunu salar. Suyu giderse lezzetinide yitirir. O yüzden hızla yüksek ateşte kabuk bağlatıp öyle pişirin. Tuzlamak suyunu erken salmasına sebep olur diye tavsiye edilmez. Kalın etlerde sorun olmasada bizim etlerimizde sorun olur.  Eti çevirip mühürlediniz, az pişmiz için 1-2 dakika orta pişmi (Benim sevdiğim) 3 dakika pişmiş 4-5 dakika ve çok pişmiş 5 dakikadan fazla. Ancak unutmamak gerekir ki nekadar çok pişerse o kadar kayışa benzer. Et çatalla çevrilmez, bıçakla, çatalla veya kürdanla pişip pişmediğine bakılmaz. Bunlar suyunu salmasına ve lezzetini kaçırmasına sebep olur. Et pişti ise tuz ve karabiber ekin, hemen kesip yemeyin. En az 5 dakika bekletin. Bekletin ki suyunu hemen salmasın.

Afiyet olsun...

Türk Kahvesi Nasıl yapılır



Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl yapılır
Türk kahvesi yapmak kurallarına uyulduğunda çok basittir. Öyle çok fazlada kuralı yok aslında. Tarifi uygulayın göreceksiniz. Her güzel şey emek ve zaman ister....

Malzemeler.
1- Cezve. Cezveler boy boydur. Kaç kişilik yapacaksanız mutlaka bir boy BÜYÜK cezvede yapın.
2- Kişi başına 1,5 Tepeleme Çay kaşığı Türk kahvesi. Kahve TAZE olmalı. Kahveyi taze tutmanın yollarını anlatırım aşağıda.
3- Soğuk ve iyi su. Su mutlaka soğuk olmalı. Yani ısıtılmış olmamalı. Dolaptan olsun demiyorum ama sıcak olmamalı.
4- Şeker.

       Şeker ayarı; her ne kadar ben vereceğim ölçüleri yarısı kadar kullansam da genelde yapılan ayar bu. Şeker kişi başı olarak Az şekerli için: Bir çay kaşığı yada küçük bir kesme şeker. Orta için: Küçük iki kesme şeker yada iki çay kaşığı, Şekerli için de bir arttırın.

       Gelelim yapılışına. Cezvenizi bir boy büyük olarak seçtikten sonra içine kişi saysı kadar kahve ve şekeri ekleyin. biraz karıştırıp iyice kahvenin topaklarını ezin. Kahve fincanınızı dudak payı bırakıp doldurun. Kaç kişi içinse o kadar su ekleyin. İyice karıştırın. Kahvenizi bir daha karıştırmayacağız. Cezvenizi en küçük ocakta önce orta ateşte birkaç dakika sonra kısık ateşte biraz pişireceğiz. Bir kahve ancak pişince güzel olur. Makine kahvelerinin derdi çok hızlı pişirdiğinden kahvenin yarısı bile pişmeden servis ediyor ve kahvede hafif ekşi bir tad kalıyor. Oysa bizim Türk kahvemiz acı bir tad vermeli. Neyse kahve iyice ısınıp pişmeye başlayınca yavaş yavaş kabarmaya başlayacak. (Bu esnada isterseniz altını biraz açıp köpürmesini hızlandırabilirsiniz) İyice köpürdüğünde için kaşık koymadan bile köpüğü cezvelere bölebilirsiniz. kahvenin yarısını koysanızda sorun olmaz. Hemen cezveyi ateşe geri koyun. Ateşi açıp tekrar kabardığında ateşten alıp önceki sıranın tersi ile kahvenizi cezvelere dağıtın. Önceki sıra şudur; İki fincanınız olduğunu var sayarsak önce birinci sonra ikinci fincana, ikinci kaynamadan sonra ise önce ikinci fincana sonra birinci fincana kahve koyun. Böylelikle sıcaklıkları eşit olur :)

Kahveyi taze tutmanın yolları. Benim şahsi tecrüben kahveyi kendi kabı içerisine birkaç kesme şeker atıp cam bir kavanozda dolaba koymak.

Birde şu aromalı kahveler var. Neden olduğunu anlamadım demeliyim. Her şeyi çeşitlendirme merakını anlamış değilim. Kendi hali ile memnun değilseniz o başka tabi...

Kahve yanına Su ve lokum koymak da eski geleneklerimizden. Afiyet olsun...

Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası
Ailemin en sevdiği çorba budur. Severek içeriz. Nispeten kolay bir çorba.  Malzemeleri...

1- Kırmızı Mecimek. Ben iki kişi için bir dolu avuç diye yapıyorum. Ama siz Bir Su bardağı 6 kişi diye düşünün.
2- Küçük bir patates,
3- Küçük bir havuç,
4- İsteğe bağlı küçük bir kereviz. (Kuzenim mutlaka koyuyor hiçde fena değil)
5- Bir tepeleme çorba kaşığı buğday unu
6- Bir baş soğan.
7- Tuz, Karabiber, Kimyon, Tatlı toz biber yada pul biber.
8- İki çorba kaşığı tere yağ veya 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ.  
9- Dörk kaşık süt.
10- İsteğe bağlı Sarımsak.

Yapılışı..

Kırmızı mercimeklerinizi iyice yıkayın kenarda süzün beklesin. Soğanınızı incecik doğrayın. Tencerede teretağı eritin. Tereyağ hızlı yanar dikkat edin. Soğanları tencerede biraz çevirin.  Havuçlarınızı rendeleyin ve soğanlarla beraber iyice pişirin. Bir tavaya tepeleme bir kaşık un koyup dikkatlice kavurun. Rengi dönünce biraz daha çevirip kenara alın. YAKMAYIN . (Kereviz koyacaksanız patateslerden evvel olmalı.) Patatesleride rendeleyip biraz kavurun. Patatesler tencerenin dibine yapışmaya başlar. O vakit unu da ekleyip şöyle bir çevirin. Sonrada iki bardak su koyun. Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, yarım çay kaşığı kimyonu ekleyin. (Baharatlar zevke göre ayarlanır :) )Suyu çekene kadar karıştırıp kaynatın. Suyunu çekince Yedi bardak daha su koyup kaynatacağız. En az 10 dakika kaynasın sonra sütü ekleyin. (Eklemesinizde olur ama ben sütlü seviyorum) El blendırı ile iyice çırpın ki pürüzsüz olsun. Blendır yoksa ince bir süzgeçten geçirmek gerek. Süzdükten sonra kanama noktasında altını kısıp yavaş yavaş kaynamasını sağlayın. Bu şekilde bir 10 dakika en az kalsın. Sonra harika çorbanız servise hazır.
Servis ederken neler yaplabilir;
1- Vazgeçilmez olan Limon dilimi,
2- Kıtır ekmek,
3- Üzerine tereyağı ve pul biberi iyice ısıtıp dökebilirsiniz.

Afiyet olsun....

Biber Dolması

Biber Dolması tarifi
Lezzetli biber dolması harika bir yemektir. Ben ençok bulgur ve pirinçle karışık yapılanını seviyorum. Malzemeleri sayalım.
1- 12- 13 adet orta boy dolmalık biber. Bu tenerenize göre değişir ancak fazla olsada sorun etmeyin. Biber kullanmanız gereken her yerde kullanabilirsiniz.
2- 250 gram Bir kez çekilmiş Dana kıyma. Çok yağlı olmamalı. Ancak yağsız da olmaz. Eğer kıymanız yağsız ise ekstra yağ eklemeniz gerekir.
3- Yarım demet maydonoz.  Ortala 20 - 25 sap işinizi görür.
4- Büyükçe bir soğan.
5- Bir domates.
6- Bir su bardağının Dörtte üçü kadar pirinç, kalanı bulgur. Burada dolmalık pirinç diye kırık pirinç satılır. Benim hoşuma gitmiyor ama siz bilirsiniz. Ben Baldo kullanıyorum.
7- Tuz, Karabiber, Nane, Toz yada pul biber.
8- Kıymanızın yağı Çok az sa İki çorba kaşığı sıvı yağ, Yağlı ise Bir çorba kaşığı yağ.
9- Bir çorba kaşığı salça.
10- Su.
11- İsteğe bağlı olarak Sarımsak tozu yada küçük bir diş ince ince doğranmış sarımsak.
Epey malzeme istiyor :)   

Gelelim yapılışına. Her zamanki gibi sebzeleri yıkıyarak başlıyoruz. Soğanları ince ince kıyıp irice bir kaba alıyoruz. (İstiyorsanız sarımsağınızı ekleyin. Sarımsak tozu çay kaşığının ucu kadar.) Maydonoz ları ince ince kıyıp yine kaba alıyoruz. Pirinç ve bulguru iyice yıkayıp kaba alıyoruz. Kıymanızı ekleyin. Domatesinizin kabuklarını soyup incecik kıyın ve kaba alın. Zeytin yağı yada sıvı yağı ekleyin. Tuz, karabiber, nane ve pul biber (yada toz biber size kalmış) ekliyoruz. Tuz gibi baharatlarda  kısmı size kalmış durumda. Keyfinize göre ekleyin. Ancak aşırı kaçmamak lazım. O yüzden karıştırdıktan sonra tadına bakabilirsiniz. Bir çorba kaşığı salça. İster biber ister domates hangisi varsa yada istiyorsanız. Bir iki çorba kaşığı su. Biber hariç tüm malzemeleri karıştıracağımız kaba eklemiş oldu. (Bu arada not olarak geçelim Pirinç ve bulgurun miktarı kadar kıyma olmalı. Bardak olarak ölçmekten bahsediyorum. Bir bardak prinç bir bardak kıyma gibi.) İyice karıştırdıktan sonra sıra tenceremize biberlerimizi dizmeye geliyor. Tencere tam olarak dolana kadar biberleri dizin. Toplamda dolduracağımız biberler belli oldu demektir. Şimdi biberleri çıkartın ve tepelerinden düzgün şekilde kesin. kesitiğiniz biberlerin Dörtte biri boş kalacak şekilde doldurun. Piştikçe şişecek  unutmayın. Hepsini doldurduktan ve kestiğiniz üstlerini içini temizleyip yerine koyduktan sonra tencereye dizin. Dizme işlemi bitince biberlerin yarısını az geçecek kadar su koyun. Suyu Tencereye koyun :))) Kapağı kapatıp kaynamaya bırakın.  10  dakika kaynadıktan sonra altını biraz kısın ve hafif hafif kaynamamasına izin verin. 20 dakika kadar daha pişince kontrol etmeye başlayın. Zaten çoktan harika kokular yaymaya başlamıştır. Ortalama 30-40 dakika da pişiyor. Sizin tencerenize ve ocağınıza göre süre birazda olsa değişe bilir. Pişme konusunda tereddüt ediyorsanız bakın gitsin :)

Eğer tarife tam uyduysanız size az yada fazla gelen kısmını hemen not alın yada yorum yazın bir dahakine size uyarı olur :) haydi afiyet olsun....