Biber Dolması

Biber Dolması tarifi
Lezzetli biber dolması harika bir yemektir. Ben ençok bulgur ve pirinçle karışık yapılanını seviyorum. Malzemeleri sayalım.
1- 12- 13 adet orta boy dolmalık biber. Bu tenerenize göre değişir ancak fazla olsada sorun etmeyin. Biber kullanmanız gereken her yerde kullanabilirsiniz.
2- 250 gram Bir kez çekilmiş Dana kıyma. Çok yağlı olmamalı. Ancak yağsız da olmaz. Eğer kıymanız yağsız ise ekstra yağ eklemeniz gerekir.
3- Yarım demet maydonoz.  Ortala 20 - 25 sap işinizi görür.
4- Büyükçe bir soğan.
5- Bir domates.
6- Bir su bardağının Dörtte üçü kadar pirinç, kalanı bulgur. Burada dolmalık pirinç diye kırık pirinç satılır. Benim hoşuma gitmiyor ama siz bilirsiniz. Ben Baldo kullanıyorum.
7- Tuz, Karabiber, Nane, Toz yada pul biber.
8- Kıymanızın yağı Çok az sa İki çorba kaşığı sıvı yağ, Yağlı ise Bir çorba kaşığı yağ.
9- Bir çorba kaşığı salça.
10- Su.
11- İsteğe bağlı olarak Sarımsak tozu yada küçük bir diş ince ince doğranmış sarımsak.
Epey malzeme istiyor :)   

Gelelim yapılışına. Her zamanki gibi sebzeleri yıkıyarak başlıyoruz. Soğanları ince ince kıyıp irice bir kaba alıyoruz. (İstiyorsanız sarımsağınızı ekleyin. Sarımsak tozu çay kaşığının ucu kadar.) Maydonoz ları ince ince kıyıp yine kaba alıyoruz. Pirinç ve bulguru iyice yıkayıp kaba alıyoruz. Kıymanızı ekleyin. Domatesinizin kabuklarını soyup incecik kıyın ve kaba alın. Zeytin yağı yada sıvı yağı ekleyin. Tuz, karabiber, nane ve pul biber (yada toz biber size kalmış) ekliyoruz. Tuz gibi baharatlarda  kısmı size kalmış durumda. Keyfinize göre ekleyin. Ancak aşırı kaçmamak lazım. O yüzden karıştırdıktan sonra tadına bakabilirsiniz. Bir çorba kaşığı salça. İster biber ister domates hangisi varsa yada istiyorsanız. Bir iki çorba kaşığı su. Biber hariç tüm malzemeleri karıştıracağımız kaba eklemiş oldu. (Bu arada not olarak geçelim Pirinç ve bulgurun miktarı kadar kıyma olmalı. Bardak olarak ölçmekten bahsediyorum. Bir bardak prinç bir bardak kıyma gibi.) İyice karıştırdıktan sonra sıra tenceremize biberlerimizi dizmeye geliyor. Tencere tam olarak dolana kadar biberleri dizin. Toplamda dolduracağımız biberler belli oldu demektir. Şimdi biberleri çıkartın ve tepelerinden düzgün şekilde kesin. kesitiğiniz biberlerin Dörtte biri boş kalacak şekilde doldurun. Piştikçe şişecek  unutmayın. Hepsini doldurduktan ve kestiğiniz üstlerini içini temizleyip yerine koyduktan sonra tencereye dizin. Dizme işlemi bitince biberlerin yarısını az geçecek kadar su koyun. Suyu Tencereye koyun :))) Kapağı kapatıp kaynamaya bırakın.  10  dakika kaynadıktan sonra altını biraz kısın ve hafif hafif kaynamamasına izin verin. 20 dakika kadar daha pişince kontrol etmeye başlayın. Zaten çoktan harika kokular yaymaya başlamıştır. Ortalama 30-40 dakika da pişiyor. Sizin tencerenize ve ocağınıza göre süre birazda olsa değişe bilir. Pişme konusunda tereddüt ediyorsanız bakın gitsin :)

Eğer tarife tam uyduysanız size az yada fazla gelen kısmını hemen not alın yada yorum yazın bir dahakine size uyarı olur :) haydi afiyet olsun....







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder