Marine sosları


Etler için birçok marine sosu vardır. Bunlar etinizin pişerken daha güzel koku ve tad vermesini sağlar. Unutmayın koku tat kadar önemlidir.
Ben genel olarak kırmızı eti yumuşatması için süt yada yoğurt, tavuk ve balık için limon kullanırım. Yani yağınızı koyduktan sonra etinize göre yumuşatıcınızı koyun  ardından da baharatlarınızı ekleyin.
Örneğin kimyon gibi.
Genel marine tarifi.  1 Çay bardağı Zeytin yağı. 1 Büyük soğan, ince kıyın ve suyunu etinize sıktıktan sonra kasenize koyun.  1 Çay bardağı süt. Etinizi yumuşatması için. Tüm kalzemeyi genişçe bir kaseye koyun iyice karıştırın. Etinizi koyun ve iyice bir çevirin ki her yerine gelsin. sonra üstünü streç filmle örtün ve 4-5 saat beklemeye alın. Sonra pişirin. (Izgara yapmayın. Izgara yapacaksanız süt yanar.)

* Kırmızı et. 1 + 1/2 çay bardağı Zeytin yağı, 1 büyük boy soğan rendesi, 1 şeker kaşığı biber salçası (Tatlı olsun acısını siz ayarlayın), karabiber, kimyon, tatlı toz biber, acı pul biber, 1 diş sarımsak.
Kasenize tüm malzemeyi koyun. soğanınızı üstüne rendeleyin (Suyu ziyan etmeyin önemli). Sarımsağınızı ezip ekleyin. Etinizi ekleyin ve 4-6 saat arası üstünü örtüp dolapta bekletin.

* Tavuk: 1 çay bardağı Zeytin yağı, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 büyük boy soğan, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kara biber, 1 çay kaşığı tuz ve kekik.
Kasenize soğanı rendeleyin sarımsaklarınızı ezin ve yağile birlikte ekleyin. Diğer mazlemeleride ekledikten sonra 4-6 saat tavuklarınızı içinde bekletin.

* Balık: 1 çay bardağı limon suyu, 1 çay bardağı zeytin yağı, 10-15 sap maydonoz ve tuz biber.
Kasenize limon suyu ve yağı koyun. Tuzu karabiberi isterseniz kırmızı biberi ekleyin. Maydonozlarınızı ve soğanınızı ince ince kıyıp ksaenize ekleyin. 4-6 saat beklettiğiniz balıklarınız hazır demektir :))

Yukarıdaki tarifleri fikir vermesi için yazdım. Beğendiğiniz koku ve tatlı baharatları ekleyerek farklı soslar elde edebilirsiniz. Örneğin Fesleğen, Taze nane, kereviz de bu marine soslarında çok rahat yer alabilirler. Unutmayın ne kadar uzun kalırsa sos okadar çok ete işler. Ama bir geceyide geçmeyin.
Not:  Kırmızı ete önceden tuz koyar iseniz et suyunu (Kısık ateşte pişmiyor ise) erken vereceğinden sos'a tuz eklenmiyor.

Afiyet olsun. İyi bir tarifi olan bizede bildirsin lütfen.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder